KNVB wil slimme camera’s en stadionverboden tegen racisme

De KNVB is met het kabinet in gesprek over extra maatregelen om racisme in voetbalstadions aan te pakken. Gedacht wordt aan de inzet van slimme camera’s, die spreekkoren nauwkeurig in beeld brengen. De schuldigen dienen vervolgens met een langdurig stadionverbod bestraft te worden voor hun gedrag.

De aangekondigde maatregelen volgen op een aantal recente incidenten, waarbij voetballers met een donkere huidskleur het mikpunt van spot werden. Zo werd Ahmad Mendes Moreira van Excelsior tijdens een wedstrijd tegen FC Den Bosch getracteerd op liedjes over Zwarte Piet en oerwoudgeluiden. Het incident leidde tot veel ophef en maatschappelijke verontwaardiging. Reden voor minister-president Rutte om samen met minister Bruins van Sport en minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid met de KNVB te gaan praten.

Strenger optreden
De ministers willen dat racisme door voetbalsupporters niet langer onbestraft blijft. Ook voetballers denken er zo over. Tijdens een aantal recente wedstrijden hielden de spelers één minuut stilte in acht om het publiek te wijzen op de domheid van racisme. Het kabinet wil echter dat ook de KNVB als organisatie strenger gaat optreden tegen het verschijnsel. Technisch is het al mogelijk om camera’s te laten reageren op bepaalde geluiden en zelfs woorden. Wie op deze of een andere wijze betrapt wordt, hangt binnenkort een stadionverbod van 10 jaar boven het hoofd. Tot nu toe was dat 5 jaar, maar dat blijkt sommige mensen nog onvoldoende af te schrikken. Ook kunnen clubs de gegevens van supporters uit te wissen, zodat deze ook in andere stadions niet langer welkom zijn. Er wordt geëxperimenteerd met camera’s met gezichtsherkenning om mensen met een stadionverbod tijdig te herkennen bij de poort. Daarnaast pleit de Tweede Kamer voor strafrechtelijke vervolging van supporters die zich schuldig maken aan racisme. Tot nu toe komt daar in de praktijk weinig van terecht. Minister Bruins denkt tot slot aan een campagne tegen racisme en wil Ahmad Mendes Moreira vragen om daarbij als boegbeeld op te treden.

Deel dit artikel via: