Kopstuk Audi-bende moet in Duitsland terecht staan
De uit de regio Utrecht afkomstige Tarik B. moet zich na uitlevering aan Duitsland voor de rechter verantwoorden. Hij wordt verdacht van een aantal plofkraken en een poging tot moord. B. werd eind september aangehouden tijdens een grote, internationale actie tegen plofkraakbendes.
De plofkrakers maken doorgaans gebruik van zeer snelle gestolen Audi’s om uit handen van de politie te blijven. Daarom wordt hun vermeende organisatie de Audi-bende genoemd. Zij slaan vooral toe in Duitsland, waar geldautomaten minder goed beveiligd blijken te zijn dan in Nederland. Met name in de grensstreek zijn al honderden plofkraken uitgevoerd. Omdat de verdenkingen uitgingen naar Nederlandse daders is een internationale politieactie gestart. Daarbij werd onder andere B. opgepakt en uitgeleverd aan Duitsland. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij minstens zeven plofkraken in de afgelopen twee jaar.
Samenwerkingsverband
Bij een van de plofkraken brak brand uit in een woning boven de geldautomaat. Een gezin kon maar net op tijd worden gered. Daarom wordt B. ook verdacht van poging tot moord, al zou dat formeel doodslag moeten zijn, omdat de verdachte uit was op geld en niet op de levens van het gezin.
Het is nog altijd niet aangetoond dat leden van de Audi-bende ook werkelijk tot één organisatie behoren. Het lijkt er eerder op dat het om kleine groepjes en individuen gaat, die op de een of andere manier van elkaars diensten gebruik maken. Volgens Europol gaat het om een samenwerkingsverband van ongeveer 500 personen.
Bij Tarik B. werden thuis 3500 euro contant geld, een geldtelmachine, een auto, een blauw zwaailicht en ruim twintig mobieltjes en navigatieapparaten in beslag genomen. Ook nam de politie diverse gegevensdragers, kleding, gereedschappen en apparatuur mee. Er werden tijdens de actie 23 verdachten geïdentificeerd waarvan er negen vastzitten.
Zware explosieven
Het was niet de eerste keer dat verdachten werden opgepakt. Afgelopen jaar zijn 168 arrestaties verricht, waarbij het in 111 gevallen om Nederlanders ging. Meestal ging het om mannen met een Marokkaanse achtergrond die in wisselende samenstellingen met elkaar samenwerkten. In 2020 werden in Duitsland 414 geldautomaten opgeblazen, waarbij 17,1 miljoen euro werd buitgemaakt. Aanvankelijk gebeurde dit door gas in de geldautomaat te laten stromen en dat te laten ontploffen, maar sinds betere beveiliging is ingevoerd, maken de daders gebruik van zware explosieven. Het is nog niet bekend wanneer de rechtszaak tegen Tarik B. gaat plaatsvinden.