KPN start met uitfaseren van verouderd 3G-netwerk
Vanaf 1 april start KPN met het stapsgewijs uitfaseren van het 3G-netwerk. Sommige alarminstallaties gebruiken 3G nog als back-up, voor als de vaste verbinding uitvalt. Die extra zekerheid zal binnenkort niet meer werken. Bezitters van een alarmsysteem wordt aanbevolen contact op te nemen met de installateur.
De frequenties van 3G zijn volgens KPN nodig voor meer capaciteit en snelheid op 4G en 5G. Voor de overgrote meerderheid van de klanten heeft het stoppen met 3G geen gevolgen, zegt het telecombedrijf. Nog maar zo’n 1 procent maakt er gebruik van. De rest is al eerder overgestapt op 4G en 5G. Wie 3G nog wel gebruikt, wordt teruggeschakeld naar 2G, dat naar verwachting nog tot 2025 wordt ondersteund.
Gefaseerde uitschakeling
3G wordt niet in één keer uitgeschakeld. Begonnen wordt met verschillende pilots in april waarna het netwerk gefaseerd zal worden uitgezet. Op termijn zal het 3G-icoontje definitief niet meer te zien zijn op het scherm van KPN-klanten. 3G zorgde in 2003 voor een doorbraak van de smartphone, maar voldeed al tien jaar later niet meer aan de eisen. In die tijd groeide de behoefte aan mobiele videoweergave en daarvoor wat het netwerk niet ontworpen. In 2018 maakte KPN bekend te gaan stoppen met 3G. Gebruikers van alarminstallaties zouden van hun particuliere alarmcentrale bericht gehad moeten hebben, maar niet elke bezitter van een alarmsysteem is op een PAC aangesloten. Wie het systeem rechtstreeks naar de mobiel laat melden, zal moeten nagaan of dat niet via 3G gebeurt. Mogelijk wordt 2G niet ondersteund door hun apparatuur en dan worden meldingen binnenkort niet langer doorgestuurd.