Krimpen aan den IJssel verliest 176.040 euro door valse e-mails

De gemeente Krimpen aan den IJssel is doelwit geweest van externe fraude. Eind 2022 verzond een criminele organisatie uit naam van een directielid aan een medewerker van de gemeente e-mails met het verzoek om rekeningen te betalen. Vervolgens werd 176.040 euro overgemaakt op buitenlandse bankrekeningen van de criminelen.

Burgemeester Jan Luteijn: “Wij vinden het verschrikkelijk dat we op deze manier slachtoffer zijn geworden van fraude van buitenaf en dat daarmee veel geld verloren ging. Het gaat om een niet verwachte en doortrapte aanval. Deze is helaas door onoplettendheid niet onderschept. Het voorval heeft in onze organisatie grote gevolgen. We gaan er alles aan doen om dit in de toekomst te voorkomen. De gemeente biedt dan ook excuses aan de raad aan. Direct nadat duidelijk werd dat het om fraude ging, hebben we het de fractievoorzitters van de raad verteld. Ook deden we op die dag aangifte bij de politie. We gaven daarna direct opdracht aan Hoffmann Bedrijfsrecherche om een reconstructie uit te voeren.”

Externe, georganiseerde criminaliteit
Hoffmann heeft een rapport uitgegeven en daarin uitgelegd wat er is gebeurd. De onderzoekers melden dat de medewerkers niet te maken hebben met de onderzochte frauduleuze handelingen. Het is uitgesloten dat medewerkers betrokken zijn bij deze fraude.
“We geven de risicobewustheid voor fraude in onze organisatie een extra impuls en scherpen deze verder aan”, vervolgt Luteijn. “Overheidsorganisaties worden op veel manieren ‘belaagd’ en fraude kan verschillende vormen aannemen en onverwacht toeslaan. Er is en wordt al veel gedaan om ons hier tegen te wapenen. In samenwerking met GR IJsselgemeenten hebben we een programma doorlopen om alertheid op fishing te verhogen. Helaas moeten we nu de conclusie trekken dat dit niet voldoende is. Maar door extra training willen wij hiertegen een nieuwe dam opwerpen. Ook kijken we kritisch naar de uitvoering van het proces van betalen. Daarvoor hebben wij in de tussentijd iemand van buiten ingehuurd. Die houdt met veel aandacht het proces tegen het licht. Waar nodig komen er aanscherpingen. Verder vroegen wij onze accountant om te beoordelen of er nog extra maatregelen nodig zijn.”

Deel dit artikel via: