Beveiliging nieuws

Onze partners

Optex

Unii

Alarm Meldnet

CardAccess

Paxton

NIBHV

Lobeco

ASIS

Masset Solutions

Alphatronics

VBN

Hikvision

Uniview

SOBA

Nimo Drone Security

Milestone

VAIBS

Explicate

ARAS

VVNL

Paraat

G4S

Seagate

BHVcertificaat.online

Oribi ID Solutions

Bydemes

DZ Technologies

SmartSD

Service Centrale Nederland

Connect Security

Avigilon Alta

VideoGuard

RoSecure

CSL

Centurion

Akuvox

CDVI

Dahua

EAL

Traka ASSA ABLOY

Secusoft

Add Secure

ADI

Securitas

Crown Security Services

Eagle Eye Networks

OSEC

20face

Multiwacht

Seris

NetworxConnect

GFT

SmartCell

2N

Eizo

HD Security

JMB Groep

MPL

SMC Alarmcentrale

Nenova

Bosch Security Systems

Ajax Systems

Kiwa

i-Pro

Koninklijke Oosterberg

Sequrix

Nimo Dog Security

Top Security

Dero Security Products

Regio Control Veldt

De Beveiligingsjurist

Hanwha Vision Europe

PG Security Systems

ASSA ABLOY

IDIS

Genetec

Advancis

Trigion

VEB

Brivo

Gold-IP

HID

Krimpen aan den IJssel verliest 176.040 euro door valse e-mails

14 maart 2023
Redactie
16:47

De gemeente Krimpen aan den IJssel is doelwit geweest van externe fraude. Eind 2022 verzond een criminele organisatie uit naam van een directielid aan een medewerker van de gemeente e-mails met het verzoek om rekeningen te betalen. Vervolgens werd 176.040 euro overgemaakt op buitenlandse bankrekeningen van de criminelen.

Burgemeester Jan Luteijn: “Wij vinden het verschrikkelijk dat we op deze manier slachtoffer zijn geworden van fraude van buitenaf en dat daarmee veel geld verloren ging. Het gaat om een niet verwachte en doortrapte aanval. Deze is helaas door onoplettendheid niet onderschept. Het voorval heeft in onze organisatie grote gevolgen. We gaan er alles aan doen om dit in de toekomst te voorkomen. De gemeente biedt dan ook excuses aan de raad aan. Direct nadat duidelijk werd dat het om fraude ging, hebben we het de fractievoorzitters van de raad verteld. Ook deden we op die dag aangifte bij de politie. We gaven daarna direct opdracht aan Hoffmann Bedrijfsrecherche om een reconstructie uit te voeren.”

Externe, georganiseerde criminaliteit
Hoffmann heeft een rapport uitgegeven en daarin uitgelegd wat er is gebeurd. De onderzoekers melden dat de medewerkers niet te maken hebben met de onderzochte frauduleuze handelingen. Het is uitgesloten dat medewerkers betrokken zijn bij deze fraude.
“We geven de risicobewustheid voor fraude in onze organisatie een extra impuls en scherpen deze verder aan”, vervolgt Luteijn. “Overheidsorganisaties worden op veel manieren ‘belaagd’ en fraude kan verschillende vormen aannemen en onverwacht toeslaan. Er is en wordt al veel gedaan om ons hier tegen te wapenen. In samenwerking met GR IJsselgemeenten hebben we een programma doorlopen om alertheid op fishing te verhogen. Helaas moeten we nu de conclusie trekken dat dit niet voldoende is. Maar door extra training willen wij hiertegen een nieuwe dam opwerpen. Ook kijken we kritisch naar de uitvoering van het proces van betalen. Daarvoor hebben wij in de tussentijd iemand van buiten ingehuurd. Die houdt met veel aandacht het proces tegen het licht. Waar nodig komen er aanscherpingen. Verder vroegen wij onze accountant om te beoordelen of er nog extra maatregelen nodig zijn.”

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Videoguard

Seagate

MPL

Suricat

Wordt een partner