Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Centurion

ARAS

CDVI

Add Secure

HD Security

Uniview

2N

Eizo

NetworxConnect

VEB

Paxton

Advancis

Nimo Drone Security

Avigilon Alta

VVNL

PG Security Systems

Oribi ID Solutions

Milestone

HID

Brivo

Eagle Eye Networks

SmartCell

Explicate

Genetec

CSL

EAL

VBN

Optex

Regio Control Veldt

SmartSD

ADI

NIBHV

Paraat

SOBA

Secusoft

Alarm Meldnet

Seris

BHVcertificaat.online

IDIS

Unii

Ajax Systems

Sequrix

Crown Security Services

Connect Security

Service Centrale Nederland

OSEC

Hanwha Vision Europe

De Beveiligingsjurist

DZ Technologies

Kiwa

Nenova

Nimo Dog Security

SMC Alarmcentrale

Hikvision

GFT

ASSA ABLOY

Bydemes

Seagate

VAIBS

Bosch Security Systems

Securitas

i-Pro

ASIS

Top Security

VideoGuard

RoSecure

Alphatronics

Gold-IP

20face

Lobeco

G4S

Traka ASSA ABLOY

Akuvox

Multiwacht

CardAccess

Dero Security Products

Trigion

Masset Solutions

JMB Groep

Kun je je beveiligen tegen terreur?

27 januari 2020
Redactie
14:59

Waar beveilig je je tegen? Wat wil je beveiligen? En hoe? Volgens beveiligingsspecialisten Mark van den Wijngaard en Leo Mulder van Securitas zijn dat de kernvragen die organisaties zichzelf moeten stellen in tijden van radicalisering en terrorisme. Een pasklaar antwoord op het omgaan met terreur is er niet.

Terrorisme is een hot topic. Adviesbureaus, specialisten en professionals staan klaar om hun zegje te doen en een boterham te verdienen aan het onderwerp. “Veel mensen hebben een mening, echter 70 procent is gebakken lucht”, zegt Mulder. “80 procent van de organisaties weet nog steeds niet hoe te handelen bij een terroristische aanslag en is er niet klaar voor. Zelfs voor specialisten zijn sommige thema’s nauwelijks te behappen.”

Waar vechten we tegen?
“We leven in een gevaarlijke tijd”, vervolgt hij. “Waar vechten we eigenlijk tegen? Die vraag is moeilijk te beantwoorden met de huidige politieke tegenstellingen, de individualisering van de samenleving en radicalisering. Thema’s worden uitvergroot en mensen bang gemaakt. Dat is natuurlijk ook het doel van terreur: angst zaaien.”

Dreiging van binnenuit
Volgens Mulder en Van den Wijngaard zijn vraagstukken als dreiging van binnenuit de organisatie (insider threat) en hoe te handelen bij een verhoogde dreiging in relatie tot opschaling en training actueel. Ook bij Securitas als beveiligingsprofessional komen er veel vragen over binnen.

Focus op samenwerken
“Met het concept 4D Beveiligen heeft Securitas het voortouw genomen om antwoord te geven op deze ontwikkelingen”, zegt Mulder. Het informatiegestuurde karakter van de beveiligingsstrategie en de focus op intensieve samenwerking maakt 4D Beveiligen tot een succes. “Veiligheid is niet langer iets van een beveiligingsmaatschappij alleen, maar een gezamenlijk product.”

Lessons learned
Volgens de veiligheidsadviseurs Hoog Risico is het belangrijk om kritisch na te blijven denken over het onderwerp en te leren van lessen uit het verleden. Mulder: “Neem het thema insider threat. Wij roepen al jaren: ‘De dreiging komt regelmatig van binnenuit.’ Maar een paar jaar geleden kon je dat niet zeggen, dat lag gevoelig. Terwijl het gewoon was bewezen.”
Van den Wijngaard: “Waarom moeten er eerst doden vallen voordat veiligheid wordt opgeschroefd? Zo vaak is de put gedempt als het kalf al was verdronken. Een van onze grootste uitdagingen is daarom te leren van het verleden met de focus op nu.”

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Suricat

Seagate

Videoguard

Wordt een partner