Kunstenaar Banksy roept dieven op Londense winkel te bestelen

De mysterieuze graffitikunstenaar Banksy verdenkt een winkel van modemerk Guess in Londen ervan zijn auteursrechten geschonden te hebben. ‘Ze hebben mijn ontwerpen gestolen, dus hoe kan het verkeerd zijn om hetzelfde te doen met hun kleding’, aldus Banksy in een oproep op Instagram.

Voor de winkel was de oproep een reden om direct de deuren te sluiten en de etalages af te plakken. Eind 2019 zorgde een oproep op sociale media om winkels van JD Sports aan te vallen voor grootschalige, georganiseerde plunderingen. Guess vreest hetzelfde lot en houdt de winkel daarom gesloten tot de storm is overgewaaid en extra beveiligingsmaatregelen zijn getroffen.

Populair
Banksy is het pseudoniem van een beroemde Britse graffitikunstenaar, wiens identiteit niet vaststaat. Zijn kunstwerken zijn vaak politiek en humoristisch van aard. In zijn straatkunst combineert hij graffiti met een hem kenmerkende sjabloontechniek. Onlangs verschenen zijn tekeningen nog op een door Rusland gebombardeerde flat in Oekraïne. Omdat zijn kunst wereldwijd erg populair is, vond Guess het wel een goed idee om deze op kleding aan te brengen. Dit overigens in samenwerking met Brandalised, een urban graffiti-licentiebedrijf dat als missie heeft om betaalbare Banksy-producten aan fans aan te bieden. Er is volgens de winkel dus geen sprake van schending van auteursrecht. Banksy denkt daar anders over. Volgens een auteursrechtadvocaat zal hij vooral boos zijn omdat een bedrijf en merk als Guess in strijd is met zijn anti-establishmentvisie.

Deel dit artikel via: