Kunstroof jarenlang onopgemerkt gebleven

De diefstal van negen werken van Andy Warhol in een bedrijf Los Angeles is jarenlang onopgemerkt gebleven. De werken zijn ongeveer 300.000 euro waard.

MoviolaDe eigenaar merkte pas dat de zeefdrukken bij het filmbedrijf Moviola waren vervangen door kleurenkopieën toen ze uit hun lijst werden gehaald.

De eigenaar bracht een van de werken naar de lijstenmaker omdat de afbeelding was verschoven. Daar ontdekte men dat het werk te onscherp was en bovendien niet was gesigneerd of genummerd. Het is niet bekend wanneer de werken zijn vervangen door kopieën. Een van de zeefdrukken is in 2011 geveild, dus waarschijnlijk heeft de kunstroof jaren geleden plaatsgevonden.

De dieven hebben minstens één kunstwerk, Bald Eagle, weten te verkopen via het veilinghuis Bonham. Dat gebeurde al in oktober 2011. De politie probeert na te gaan wie de verkoper destijds was.

Deze zomer werd ook al bekend dat een werknemer in China 143 kunstwerken had gestolen. Hij stond in voor het bewaren van schilderijen in een museum en verving ze door kopieën die hij zelf geschilderd had. De man stond terecht omdat hij omgerekend 5,15 miljoen euro winst had gemaakt met het doorverkopen van de originele doeken.

Deel dit artikel via: