Kwart van de Nederlanders slachtoffer internetfraude
Uit onderzoek in opdracht van de Fraudehelpdesk blijkt dat een op de vier Nederlanders de afgelopen jaren getroffen is door internetfraude of telefonische oplichting. Alles bij elkaar raakten de slachtoffers hierdoor 786 miljoen euro kwijt.
Tijdens het onderzoek gaf een op de vier mensen aan de afgelopen drie jaar te zijn opgelicht via internet of telefoon. Vooral via zogenoemde phishingmails. Die zorgen voor een schadepost van maar liefst 166 miljoen euro. Een andere succesvolle methode is dat criminelen zich voordoen als incassobureau. Dat kostte de slachtoffers in totaal 126 miljoen euro. Verder komt ransomware nog altijd op grote schaal voor. Slachtoffers betaalden in totaal 88 miljoen euro om de computer weer ‘van slot’ te krijgen. Dit alles voor zover de Fraudehelpdesk het kon nagaan. Er blijft naar verwachting ook veel criminaliteit verborgen, omdat mensen er geen melding van maken.
Sociale Media
Internetfraude is volgens de Fraudehelpdesk behoorlijk toegenomen. In 2014 werd nog maar één op de negen Nederlanders hier slachtoffer van. Nu dus één op de vier. Ook het aantal methodes neemt toe, zoals oplichting via Facebook, WhatsApp en andere sociale media. Dat werkt ongeveer hetzelfde als phishingmail. Mensen krijgen bijvoorbeeld bericht dat zij bij een bekende winkelketen een prijs hebben gewonnen en worden zo naar een door de criminelen nagemaakte website geleid, die bedoeld is om persoonsgegevens te ontfutselen. Internetfraude blijft volgens de Fraudehelpdesk populair vanwege de geringe risico’s die de criminelen lopen om vervolgd te worden.