‘Landsgrenzen zijn een gatenkaas’

Grensbeveiligingsexpert dr. Michiel van Wegen vindt de grensbeveiliging van Nederland een gatenkaas met meer gaten dan kaas. Dat zegt hij in De Telegraaf naar aanleiding van de terrorist Anis Amri, die na de aanslag in Berlijn ongehinderd via Nederland richting Frankrijk kon vluchten.

Het is een feit dat er binnen de Schengenlanden nauwelijks controle is op wie de grenzen passeren. Grenscontroles opnieuw invoeren is een optie, maar heeft ernstige economische consequenties. En wil men het waterdicht krijgen, dan zal men de grens tussen Noord- en Zuid-Korea als voorbeeld moeten nemen.

Strenger
Sinds de aanslagen van 2001 wordt er vrijwel ongemerkt wel weer strenger gecontroleerd aan de grenzen. Gegevens over vliegtuigpassagiers, vastgelegd in het systeem Passenger Name Records (PNR) of Advance Passenger Information (API), kunnen nu bijvoorbeeld structureel worden opgevraagd door de politie.
Binnenkort gaat dat ook gelden voor gegevens van reizigers die per schip of per trein een grensoverschrijdende reis maken. Voor internationale buslijnen gaat de regeling echter niet gelden. Terroristen kunnen op die manier altijd nog ongemerkt binnen het hele Schengengebied reizen. Van Wegen pleit er in De Telegraaf voor om ook die mogelijkheid uit te sluiten.

Deel dit artikel via: