Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

HID

Trigion

20face

VBN

G4S

SmartSD

Multiwacht

VVNL

Secusoft

ARAS

Dero Security Products

Nimo Dog Security

Milestone

Service Centrale Nederland

NIBHV

ASIS

DZ Technologies

PG Security Systems

CDVI

Add Secure

SOBA

OSEC

Masset Solutions

Explicate

Securitas

VEB

CSL

Unii

SmartCell

GFT

Hanwha Vision Europe

HD Security

Gold-IP

Advancis

Nimo Drone Security

Brivo

Crown Security Services

Ajax Systems

Top Security

NetworxConnect

Uniview

VideoGuard

RoSecure

Seagate

Eagle Eye Networks

Oribi ID Solutions

Eizo

Seris

Lobeco

Hikvision

Alarm Meldnet

Bosch Security Systems

Connect Security

Kiwa

2N

Alphatronics

Regio Control Veldt

Akuvox

Optex

De Beveiligingsjurist

Traka ASSA ABLOY

JMB Groep

IDIS

VAIBS

ASSA ABLOY

Centurion

BHVcertificaat.online

ADI

Bydemes

SMC Alarmcentrale

Genetec

Sequrix

EAL

Nenova

Paxton

Avigilon Alta

CardAccess

i-Pro

Paraat

Lessen uit branden in de gebouwschil van woningen

29 april 2024
Redactie
16:04

In de afgelopen jaren deden zich meerdere branden voor in de gevel- en dakconstructie, de zogenaamde gebouwschil, van verduurzaamde en snel gerealiseerde woningen. Deze branden verspreidden zich vaak over meerdere woningen, met gevaar voor bewoners en brandweer, schade aan de woningen en verlies van woonruimte als gevolg.

Het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid deed onderzoek naar de lessen die getrokken kunnen worden uit drie recente branden in dit type woningen en hoe de risico’s en impact van branden in de gebouwschil kunnen worden beperkt.
Het onderzoek omvatte drie recente branden in de gebouwschil, waaronder een opgetopt woongebouw, een gebouw met woonunits en tropendak, en een rij verduurzaamde woningen met zonnepanelen. De focus lag op het identificeren van overeenkomsten en verschillen tussen deze branden, in plaats van op de individuele incidenten zelf.

Lessen en oplossingsrichtingen uit het onderzoek
Bij verduurzaamde en snel gerealiseerde woningen bestaat het risico op snelle en onvoorspelbare branduitbreiding via de brandbare en niet-gecompartimenteerde gebouwschil. Dit vraagt om een brede maatschappelijke discussie over de aanvaardbaarheid van deze risico’s, met aandacht voor behoud van de woningvoorraad, verwachtingen over de inzet van de brandweer en de verantwoordelijkheidsverdeling tussen betrokken partijen.
De huidige bouwregelgeving is ontoereikend om de risico’s van branden in de gebouwschil te beperken, met name bij gebruik van nieuwe (brandbare) bouwmaterialen en -methoden. Een systeemgerichte aanpak is nodig om deze risico’s te adresseren, waarbij het gehele systeem van bouwvoorschriften, materialen, processen en brandveiligheidsmaatregelen wordt beschouwd.
Branden in de gebouwschil zijn complex en bemoeilijken effectieve brandbestrijding. Het is essentieel om signalen van een gebouwschilbrand te herkennen en de veiligheid van brandweerinzet te waarborgen. Inzichten uit onderzochte branden kunnen input bieden voor het ontwikkelen van handelingsperspectieven voor de brandweer.
Er is behoefte aan meer kennis over branden in de gebouwschil en bijbehorende brandveiligheid, gezien de grote impact van dergelijke branden. Experimenteel onderzoek en evaluatie van daadwerkelijke brandincidenten zijn nodig om deze kennis te vergroten en te delen met betrokken partijen in de woningbouwsector en brandweer.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Suricat

Seagate

Videoguard

Wordt een partner