Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

ADI

IDIS

Top Security

VEB

Nimo Drone Security

Kiwa

Secusoft

HID

JMB Groep

Avigilon Alta

VideoGuard

Service Centrale Nederland

NIBHV

Paxton

VVNL

Trigion

G4S

Advancis

Alarm Meldnet

Dero Security Products

Alphatronics

Oribi ID Solutions

Gold-IP

Securitas

Milestone

Traka ASSA ABLOY

Optex

OSEC

RoSecure

ASIS

SOBA

EAL

Lobeco

CDVI

Genetec

NetworxConnect

VBN

CardAccess

Unii

De Beveiligingsjurist

SmartSD

Nimo Dog Security

ARAS

SmartCell

GFT

Akuvox

DZ Technologies

BHVcertificaat.online

Regio Control Veldt

Connect Security

Brivo

20face

Hikvision

Sequrix

Add Secure

CSL

HD Security

2N

Hanwha Vision Europe

VAIBS

SMC Alarmcentrale

Seris

i-Pro

PG Security Systems

Ajax Systems

Eizo

Bosch Security Systems

Uniview

Paraat

Masset Solutions

Explicate

Eagle Eye Networks

Seagate

Crown Security Services

ASSA ABLOY

Bydemes

Nenova

Multiwacht

Centurion

‘Liftende’ verdachten beroven slachtoffer in eigen auto van vrijheid

9 april 2024
Redactie
15:58

“Er is op zeer grove wijze misbruik gemaakt van het vertrouwen van slachtoffer. Hij stond doodsangsten uit en dacht echt dat zijn laatste uur geslagen had.” Het Openbaar Ministerie eist gevangenisstraffen tegen twee verdachten die zich, midden in de nacht van 31 augustus op 1 september 2023, in eerste instantie voordeden als lifters, maar daarop de automobilist bedreigden en zijn telefoon en bankpas afpakten, in een poging hem geld afhandig te maken.

Het slachtoffer reed die nacht vanaf Apeldoorn op de N788 in de richting van Arnhem, waar hij twee personen, een man en een vrouw, midden op de weg zag staan. De automobilist kon niet anders dan stoppen, omdat hij anders over hen heen zou rijden. Desgevraagd bood hij het duo een lift aan naar Arnhem.
Onderweg veranderde de sfeer nadat één van de verdachten begon over zijn financiële problemen. Toen het slachtoffer weigerde om geld over te maken, pakte één van de verdachten de automobilist bij zijn keel. De verdachten wisten de telefoon van het slachtoffer en de toegangscodes van dit toestel in handen te krijgen en daarna ook de inloggegevens van zijn bank. Eén van de verdachten maakte daarop geld over vanaf de spaarrekening naar de betaalrekening van het slachtoffer, met het plan om dat geld op een later moment te pinnen bij een geldautomaat.

Beangstigende rit
Er volgde een beangstigende rit richting Arnhem, omdat de verdachten wilden pinnen met de pas van hun slachtoffer. Zijn telefoon en pinpas waren afgepakt en de verdachten dreigden onder meer dat zij een vuurwapen bij zich hadden en dat ze de automobilist in de kofferbak van zijn eigen auto zouden stoppen.
Op meerdere locaties in Arnhem deden de verdachten een poging tot het pinnen bij geldautomaten en ook werd via de telefoon geprobeerd om geld over te maken naar de bankrekening van één van de verdachten, maar dat mislukte allemaal. Op een gegeven moment wist het slachtoffer de sleutel uit het contactslot van de auto te pakken en weg te rennen; hij rende, zo verklaarde hij later bij de politie, letterlijk voor zijn leven.

Aanhouding
Op 1 september konden beide verdachten worden aangehouden, waarbij de bankpas van het slachtoffer werd aangetroffen. Later volgde een (gedeeltelijke) bekentenis van de gepleegde feiten. Het OM stelde: “Wie van de personen die over deze zaak hoorde nam ooit nog lifters mee? Ik denk niemand, terwijl liften juist zo’n mooi iets kon zijn: het vertrouwen in en helpen van de medemens bleek daar juist echt uit, en dat is nu in een klap verdwenen, bij het slachtoffer in deze zaak, maar ook bij anderen.”
Tegen een 41-jarige man uit Arnhem eiste het OM 22 maanden gevangenisstraf, waarvan 2 maanden voorwaardelijk. “Afstraffen was hier de enige passende reactie”, stelde de officier van justitie voor de rechtbank in Arnhem. Tegen een 35-jarige vrouw eiste het OM 240 dagen (8 maanden) gevangenisstraf, waarvan 193 voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar, plus een taakstraf van 120 uur. Op die manier hoefde zij niet terug de gevangenis in. Voor haar gold onder meer dat haar rol in de gepleegde feiten minder groot was. Het OM volgde ook het advies van de Reclassering, namelijk om een aantal bijzondere voorwaarden op te leggen om de verdachte te begeleiden, omdat ze kampte met een aantal stoornissen -zowel psychisch als in gebruik van drugs.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Videoguard

Suricat

Seagate

Wordt een partner