Malware-aanval infiltreert al vijf jaar lang overheden
Beveiligingsbedrijf Kaspersky heeft ontdekt dat bij een tot voor kort onbekende malware-aanval op overheden, wetenschappelijke instellingen en bedrijven mogelijk al vijf jaar voortduurt. Bij de aanval zouden grote hoeveelheden gegevens zijn buitgemaakt.
Volgens het beveiligingsbedrijf is de malware, die het Red October heeft genoemd, qua complexiteit vergelijkbaar met het Flame-virus. De aanvallers maakten vaak gebruik van uit besmette netwerken verkregen informatie als methode om toegang te krijgen tot aanvullende systemen. Zo werden gestolen identificatiegegevens gebundeld in een lijst en gebruikt wanneer de aanvallers wachtwoorden of zinnen moesten raden om toegang te krijgen tot additionele systemen. Om het netwerk van geïnfecteerde computers aan te sturen, creëerden de aanvallers meer dan 60 domeinnamen en diverse server hostlocaties in verschillende landen, waarvan het merendeel in Duitsland en Rusland.
Om systemen te infecteren stuurden de aanvallers een doelgerichte spear-phishing e-mail naar hun slachtoffers, met daarin een aangepaste Trojan dropper. Om de malware te installeren en het systeem te infecteren, bevatte die schadelijke e-mail exploits die speciaal waren gemanipuleerd om beveiligingslekken in Microsoft Office en Microsoft Excel te benutten. De exploits van de in de spear-phishing e-mails gebruikte documenten werden door andere aanvallers gecreëerd en ingezet tijdens verschillende cyberaanvallen, onder andere tegen Tibetaanse activisten, alsmede tegen militaire en energiesector doelwitten in Azië. Het enige wat in het door Rocra gebruikte document werd veranderd was de ingebouwde executable, die door de aanvallers werd vervangen door een eigen code.
De belangrijkste doelstelling van de aanvallers was het verzamelen van gevoelige documenten van de getroffen organisaties. Hiertoe behoorden geopolitieke informatie en toegangsgegevens tot beveiligde computersystemen, persoonlijke mobiele apparaten en netwerkapparatuur. Daarnaast konden gegevens worden buitgemaakt van usb-schijven, waarbij ‘verwijderde’ gegevens weer werden teruggehaald. Wie de aanval heeft opgezet, is onduidelijk, maar Kaspersky denkt dat het in ieder geval om Russisch sprekende personen gaat. Ook heeft Kaspersky aanwijzingen dat de aanval al vijf jaar voortduurt, zonder te zijn opgemerkt.