Marcel van Kersbergen over kwaliteitskeurmerk Helder Zicht (video)

Om een betere beveiligingsbeelden te bevorderen is het kwaliteitskeurmerk Helder Zicht gelanceerd, Marcel van Kersbergen verteld over dit samenwerkingsverband tussen VEBON-NOVB, VEB en Uneto-Vni.

Van Kersbergen is samen met 4 vertegenwoordigers uit de branche lid van de Begeleidingscommissie Helder Zicht. Het initiatief van de brancheverenigingen is bedoeld om een betere benutting van bruikbare beelden te bevorderen. De hedendaagse camerasystemen zijn vrijwel allemaal in staat goede beelden te tonen. Toch lijkt dat niet altijd het geval te zijn. Dit komt omdat  het juiste resultaat is van belang vooraf het doel te bepalen.

[youtube_video id=”NaFz_V65lnI”]

De naam “Helder Zicht” moet leiden tot gecertificeerde CCTV-systemen, met kwaliteitsborging van importeur tot eindklant, verteld van Kersbergen. Ieder camerasysteem kan nu optimaal geprojecteerd en ingesteld worden, zodat een kwalitatief goed camerasysteem wordt verkregen passend bij het gewenste doel.

Marcel van KersbergenVEBON heeft enkele jaren geleden de ‘Schijf van 5 voor Camerasystemen’ uitgebracht. De Schijf van 5 bevordert een betere benutting van beelden van beveiligingscamera’s. VEBON meent dat beelden van bewakingscamera’s efficiënter gebruikt kunnen worden om bijvoorbeeld winkeldieven, inbrekers of overvallers op te pakken. Nu blijven er nog veel straatrovers, winkeldieven en overvallers vrij rondlopen omdat de camerabeelden te slecht van kwaliteit zijn. En da’s jammer, aangezien de professionele camerasystemen die in Nederland worden geleverd (de hardware) in technisch opzicht voldoen aan alle relevante kwaliteitseisen. En dus in staat is om de prestatie waarnemen, herkennen of identificeren te leveren.

Van belang is waar en hoe camera’s worden opgehangen (met welk doel is essentieel) en of deze camera’s goed zijn ingeregeld in relatie tot die omgeving. De door VEBON opgestelde Schijf van 5 is een checklist om bedrijven en particulieren te helpen bij het maken van een keuze om te komen tot een goed camerasysteem die past bij het gewenste doel van het camerasysteem.

Er zijn drie doelen te onderscheiden: Waarnemen, herkennen en identificeren.

Optie 1: Waarnemen is een betaalbare variant, maar levert alleen bruikbare beelden op voor de eigenaar van het camerasysteem, maar onbruikbare beelden voor politie en Justitie.

Optie 2: Herkennen vraagt een grotere investering en helpt de politie met aanvullend bewijs tegen een (mogelijke) verdachte. Beelden ondersteunen ander bewijs, maar zijn op zichzelf veelal geen bewijs.

Optie 3: Identificeren is de duurste optie, vraagt meer camera’s op de locatie, maar geeft technisch het beste resultaat, voor Politie en Justitie.

Daarnaast zijn vanzelfsprekend praktische zaken als hoogte en licht van belang. Belangrijke schakel in dit keurmerk is de “Helder Zicht” WebApp. Deze handige digitale tool/checklist is het ultieme hulpmiddel van de projecteringsdeskundige voor het systematisch ontwerpen van vrijwel elk camerasysteem.

Meer informatie: helderzicht.org

Deel dit artikel via: