Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

ARAS

Bosch Security Systems

Oribi ID Solutions

JMB Groep

IDIS

Regio Control Veldt

Connect Security

SMC Alarmcentrale

BHVcertificaat.online

Traka ASSA ABLOY

G4S

VAIBS

Optex

Eizo

Akuvox

Paraat

De Beveiligingsjurist

Kiwa

EAL

Network Optix

Add Secure

Centurion

Genetec

HD Security

Advancis

Alphatronics

Hanwha Vision Europe

Nimo Dog Security

VideoGuard

Seagate

Nenova

NIBHV

2N

VVNL

OSEC

Milestone

Hikvision

Securitas

ASIS

Nimo Drone Security

Service Centrale Nederland

Seris

Bydemes

20face

Uniview

CSL

i-Pro

Sequrix

SmartCell

HID

Crown Security Services

ASSA ABLOY

Explicate

CardAccess

GFT

Alarm Meldnet

Dero Security Products

DZ Technologies

Ajax Systems

Unii

CDVI

ADI

RoSecure

Multiwacht

Trigion

SmartSD

PG Security Systems

NetworxConnect

VEB

Gold-IP

SOBA

Secusoft

Paxton

Eagle Eye Networks

Avigilon Alta

VBN

Brivo

Lobeco

Masset Solutions

Top Security

Meer aandacht nodig voor brandveiligheid woongebouwen

16 juni 2023
Redactie
05:02

In de nieuwjaarsnacht van 2020 leidde brand in een bankstel in de entreehal van een flat in Arnhem tot twee dodelijke slachtoffers en twee gewonden. Dat laatste kwam door een samenloop van omstandigheden, concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid in het rapport ‘Fatale flatbrand in Arnhem- Lessen voor brandveiligheid’.

De brand ontwikkelde zich zeer snel tot een grote brand waarbij veel giftige rook vrijkwam. Voor de bewoners was het onmogelijk het flatgebouw te ontvluchten doordat de brand woedde op de enige beschikbare vluchtroute. Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid: ”Het onderzoek toont aan dat de brandveiligheid van meubilair en woongebouwen verder verbeterd dient te worden. Er worden in Nederland nog geen eisen gesteld aan de brandveiligheid van meubilair. Daarnaast gaat men bij woongebouwen uit van een veilige vluchtroute. De brand in Arnhem laat zien dat dit niet vanzelfsprekend is.”

Fatale brand
In de nieuwjaarsnacht van 2020 stapte een gezin met twee jonge kinderen in de lift van de flat aan het Gelderseplein in Arnhem. Zij waren zich op dat moment niet bewust van de brand die woedde in de entreehal op de begane grond. Toen het gezin daar aankwam werden zij direct geconfronteerd met een enorme hitte en veel giftige rook. Omdat ze onderweg naar beneden op de knop van de derde verdieping hadden gedrukt, sloot de lift zich weer en bracht hen daar naar toe. De brandweer trof hen daar later aan; voor twee van hen kwam hulp te laat. De brand in de entreehal werd veroorzaakt door licht vuurwerk dat was afgestoken op een bankstel dat daar tijdelijk  was geplaatst door een bewoner.

Brandgevaarlijk meubilair
De meeste zitmeubels en matrassen zijn met kunststofschuim gevuld. Zo ook het bankstel dat in de entreehal van de flat in Arnhem was neergezet. Het kunststofschuim vat gemakkelijk vlam; de brand ontwikkelt zich vervolgens snel en veroorzaakt veel en giftige rook. Zitmeubilair en matrassen zijn daardoor zeer brandgevaarlijk. In een aantal Europese landen worden eisen gesteld aan de brandveiligheid van meubilair. De Onderzoeksraad voor Veiligheid roept de Nederlandse overheid op zich aan te sluiten bij deze landen en eisen te stellen aan de brandveiligheid van meubilair.

Brandveiligheid woongebouwen
In Nederland staan veel woongebouwen waarbij er slechts één vluchtroute is die naar buiten leidt. Wanneer op deze vluchtroute brand of rook ontstaat, vormt dit een groot risico voor de veiligheid van de bewoners. Het vrij en brandveilig houden van deze enige vluchtroute is daarmee van levensbelang. Gebouweigenaren zijn hiervoor verantwoordelijk, zij moeten meer doen om deze verantwoordelijkheid waar te maken. Ook gemeenten dienen hierop actief toezicht te houden. De Raad doet daarom de aanbeveling aan de minister van Binnenlandse Zaken om te zorgen voor een verbetering van het toezicht op brandveiligheid.

Deel dit artikel via:

Vlog 11

Premium partners

Suricat

Seagate

Videoguard

SequriX

Wordt een partner