Beveiliging nieuws

Onze partners

20face

NetworxConnect

Seris

ADI

IDIS

Dero Security Products

HD Security

NIBHV

Eizo

CDVI

MPL

Hanwha Vision Europe

G4S

Eagle Eye Networks

SmartCell

Paraat

DZ Technologies

Milestone

Lobeco

Trigion

Add Secure

SOBA

Alarm Meldnet

Secusoft

Masset Solutions

Avigilon Alta

ASSA ABLOY

PG Security Systems

Connect Security

RoSecure

Unii

CSL

BHVcertificaat.online

VideoGuard

i-Pro

VEB

Advancis

De Beveiligingsjurist

Centurion

Optex

Seagate

Nenova

Explicate

Brivo

JMB Groep

HID

Genetec

Crown Security Services

Uniview

OSEC

Nimo Dog Security

Hikvision

Bydemes

Oribi ID Solutions

Multiwacht

CardAccess

Bosch Security Systems

Service Centrale Nederland

EAL

Nimo Drone Security

ASIS

VBN

VAIBS

Paxton

Securitas

SmartSD

VVNL

ARAS

Ajax Systems

Alphatronics

GFT

Kiwa

SMC Alarmcentrale

Traka ASSA ABLOY

Sequrix

Gold-IP

2N

Akuvox

Top Security

Regio Control Veldt

Meer waarschuwingen voor risico-bedrijven (video)

8 juli 2012
Redactie
22:16

Sinds de brand bij Chemie-Pack, begin vorig jaar in Moerdijk, worden gevaarlijke bedrijven strenger gecontroleerd en vaker tot de orde geroepen. De gevaarlijkste bedrijven van Nederland kregen vorig jaar samen 96 waarschuwingen wegens onveilige bedrijfsvoering, tegenover 71 in 2010.

Ook het zwaardere middel, de dwangsom, werd vaker opgelegd: 36 keer tegenover 20 keer in 2010. In Nederland zijn 250 bedrijven waarbij het risico bestaat op een zwaar ongeval. Zij vallen onder de regeling BRZO 1999 en zijn verplicht een veiligheidsrapport te maken. BRZO staat voor Besluit Risico’s Zware Ongevallen. Daarin is vastgelegd hoe de gevaarlijke bedrijven van ons land zich moeten gedragen. Voor 163 van de BRZO-bedrijven, meestal de grootste, is de provincie het bevoegd gezag. Die verleent de vergunningen en is verantwoordelijk toezichthouder. De rest wordt gecontroleerd door de gemeenten.

BrandweerZuid-Holland, dat de meeste BRZO-bedrijven (57) onder zijn beheer heeft, is verantwoordelijk voor het merendeel van de stijging: het aantal waarschuwingen steeg van 13 naar 37, de aangezegde dwangsommen van 2 naar 11.

De dienst die het toezicht uitvoert voor Zuid-Holland, de DCMR, zegt desgevraagd dat ze strikter is gaan handhaven. Dat komt omdat staatssecretaris Atsma voor Milieu er na de brand bij Chemie-Pack op aangedrongen heeft dat het strenger moest. De DCMR constateert dat er nogal eens sprake is van achterstallig onderhoud. Dat kan te maken hebben met de economische crisis, waardoor ook de bedrijven zuinig aan doen.

Ook Zeeland (14 bedrijven) was actief: 14 waarschuwingen in 2011 tegenover 5 het jaar ervoor, het aantal dwangsommen bedroeg 13 in plaats van 5. Limburg (25 bedrijven) bleef ongeveer gelijk, Noord-Brabant (21 bedrijven) waarschuwde iets minder, maar legde wel iets meer dwangsommen op. De VNCI, branchevereniging voor de chemische industrie, wijst erop dat deze cijfers niet betekenen dat de sector onveiliger is geworden. De chemische industrie werkt er volgens de VNCI hard aan om zo veilig mogelijk te werken.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

MPL

Suricat

Videoguard

Seagate

Wordt een partner