Beveiliging nieuws

Onze partners

PG Security Systems

NIBHV

Oribi ID Solutions

Unii

Advancis

NetworxConnect

Crown Security Services

VBN

Lobeco

Securitas

Seris

Boon Edam

G4S

Regio Control Veldt

SmartCell

Akuvox

Nimo Drone Security

Avigilon Alta

De Beveiligingsjurist

GFT

Service Centrale Nederland

OSEC

Paxton

20face

Brivo

EAL

VVNL

i-Pro

Trigion

Alphatronics

Dero Security Products

CSL

Paraat

Hikvision

Eizo

MPL

HID

Gold-IP

Bosch Security Systems

IDIS

ASIS

HD Security

Seagate

Alarm Meldnet

CardAccess

Genetec

Nimo Dog Security

Bydemes

RoSecure

Traka ASSA ABLOY

Ajax Systems

Kiwa

SmartSD

Dahua

ADI

DZ Technologies

VideoGuard

Eagle Eye Networks

VEB

Centurion

Explicate

Hanwha Vision Europe

Milestone

JMB Groep

Koninklijke Oosterberg

2N

VAIBS

Multiwacht

BHVcertificaat.online

ARAS

Masset Solutions

Optex

Top Security

Secusoft

Add Secure

Uniview

CDVI

Nenova

SMC Alarmcentrale

ASSA ABLOY

Connect Security

SOBA

Sequrix

Meerdere ordeverstorende passagiers veroordeeld

27 maart 2024
Redactie
22:23

De officier van justitie eiste op woensdag 27 maart tijdens een themazitting luchtvaart straffen tegen verschillende verdachten die zich aan boord van een vliegtuig hadden misdragen. De verdachten moesten allemaal voor de rechter in Haarlem verschijnen.

Om half 2 werd de zaak van de eerste verdachte behandeld. Het ging om een 37-jarige man met een adres in Spanje. Hij kwam zelf niet opdagen. De man zat begin november 2023 aan boord van een vliegtuig van Buenos Aires naar Amsterdam en gebruikte geweld tegen drie medepassagiers. Hij werd boos toen de stoel van een passagier voor hem naar achteren ging. Hij is toen gaan schelden en slaan. Een man die hem van achteren vastpakte, om de man te doen stoppen, werd hard in zijn arm gebeten, waardoor hij gewond raakte.
Het personeel dat hem sommeerde te stoppen en te gaan zitten, negeerde hij. Hij bleef zijn slachtoffers uitschelden en bedreigen. Op enig moment bood een Chileense legerofficier aan om naast de verdachte te gaan zitten. Het was toen even rustig, maar na een kwartier gaf de man aan dat hij naar het toilet moest. Vervolgens zocht hij één van de slachtoffers op en begon weer te schelden. Het geschreeuw van de man zorgde voor angst bij andere passagiers.
De bemanning had zo’n anderhalf uur de handen vol aan de situatie en er werd zelfs overwogen om een tussenlanding te maken.
Met zijn gedrag zorgde de man voor gevaarlijke situaties in het vliegtuig, wat de officier van justitie hem zwaar aanrekent. De bemanning was lange tijd niet in staat de vliegveiligheid te waarborgen. “Het is op straat al eng als zoiets gebeurt, laat staan in een vliegtuig, waar je niet weg kunt”, aldus de officier van justitie. Hij eiste een gevangenisstraf van drie maanden onvoorwaardelijk. De politierechter veroordeelde hem conform eis.

Zonder medicatie aan boord
Een 29-jarige man uit het Verenigd Koninkrijk was met een tolk bij de zitting. De rechter sprak zijn waardering uit voor zijn aanwezigheid. De man volgde eerder in een vliegtuig de aanwijzingen van de gezagvoerder niet op. Zo deed hij zijn riem niet vast, bleef hij niet zitten tijdens het landen en zou hij een purser geslagen hebben. De gezagvoerder zag zich genoodzaakt het vliegtuig op de taxibaan tot stilstand te brengen, een ander vliegtuig moest hierdoor uitwijken. De later ter plaatse gekomen KMAR stelde vast dat de man naar alcohol rook.
De man zelf verklaarde dat hij zijn medicatie al twee weken niet had kunnen innemen vanwege tekorten in Engeland. Hij besloot desondanks toch te gaan vliegen, een keuze die hij nu betreurt.
De officier van justitie eiste een geldboete van €750,- en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar tegen hem. De rechter nam ook mee dat de man de moeite nam om naar de zitting te komen. Maar hij had destijds wel zelf de keuze gemaakt om te gaan reizen zonder zijn medicatie.
De rechter besloot een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken op te leggen met een proeftijd van twee jaar. Zowel de verdachte als de officier van justitie deden gelijk afstand van het recht om in hoger beroep te gaan. Daarmee is het vonnis onherroepelijk.

Luikje
De volgende verdachte was een 64-jarige man uit Doorn. Hij zou niet hebben geluisterd naar een aanwijzing van een crewlid. Zij vroeg hem om het luikje bij hem in de buurt omhoog te doen. Hij was aan het schelden en schreeuwen aan boord, zo hard dat de gezagvoerder hem kon horen. Hiervoor kreeg hij een geldboete van €200,- opgelegd door het OM. Hiermee was hij het niet eens en ging in verzet.
De man verklaarde zelf ter zitting dat hij wel het luikje omhoog deed, ook al was het niet zijn luikje maar van iemand in de rij voor hem, die daar niet meer zat.
De officier van justitie gaat uit van het dossier waarin meerdere getuigen verklaren dat de man het luikje niet wilde opendoen. Dit terwijl hij de aanwijzing van de bemanning had moeten opvolgen in het kader van de veiligheid.
De officier van justitie eiste dat de man een geldboete van €200,- moest betalen. De kantonrechter besloot het anders te doen, ook rekening houdend met de persoonlijke omstandigheden van de man. Hij legde een geldboete van €200,- op waarvan €100,- voorwaardelijk met een proeftijd van één jaar.

Roken aan boord
Een 40-jarige passagier uit Dublin had een sigaret opgestoken in een vliegtuig. Wat de officier van justitie betreft kon een geldboete van €200,- worden opgelegd. De kantonrechter veroordeelde hem bij verstek conform eis.
Een 39-jarige man uit Renkum rookte aan boord en kreeg daarna een geldboete van €200,- aangeboden van het OM. Deze betaalde hij niet en daarom moest hij zich alsnog voor de rechter verantwoorden. De officier van justitie wilde dat de man een hogere geldboete van €240,- zou krijgen, dit omdat de man zonder enig bericht niet had betaald en niet naar de zitting kwam. De kantonrechter veroordeelde de man bij verstek en legde een geldboete op van €200,.
De middag werd afgesloten met de zaak van een 55-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats, hij zou tot tweemaal toe hebben gerookt aan boord, ondanks dat hij eerder was gesommeerd om te stoppen. Wat betreft de officier van justitie moet de man een boete van €750,- waarvan €250,- voorwaardelijk opgelegd krijgen met een proeftijd van twee jaar. De kantonrechter veroordeelde hem bij verstek en legde een geldboete van €350,- op.

In totaal stonden er deze dag dus zes verdachten die zich in een vliegtuig misdroegen voor de rechter. Het Openbaar Ministerie vindt het samen met ketenpartners belangrijk om daadkrachtig op te treden in dit soort zaken en deze verdachten aan te pakken. Zij zorgen voor gevaarlijke situaties in een vliegtuig. Cabinepersoneel kan zijn werk niet meer goed uitvoeren en passagiers kunnen zich onveilig voelen wanneer een medepassagier bijvoorbeeld agressief gedrag vertoont. Ook kan een vliegtuig gedwongen worden ergens anders te landen en kan daardoor de vertraging flink oplopen.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Seagate

Videoguard

Suricat

MPL

Wordt een partner