Meeste boten gestolen in Amsterdam

Amsterdam blijkt populair bij dieven die op bootjes uit zijn of die leeg willen roven, zo meldt het Verbond van Verzekeraars op basis van cijfers van de politie. In het afgelopen jaar hebben bijna 1.200 diefstallen van en (van)uit vaartuigen plaatsgevonden. 144 keer gebeurde dat in Amsterdam.

Op de tweede plaats staat Súdwest-Fryslân met 45 diefstallen. De meeste (163) diefstallen vonden plaats in juli 2022. Juni volgde met 151 diefstallen en in augustus was het 146 keer raak. Vanzelfsprekend betreft dit alleen diefstallen waarvan aangifte is gedaan. Het werkelijke aantal diefstallen zal waarschijnlijk hoger zijn. Wel daalt het aantal al enkele jaren. De 1184 diefstallen waren het laagste aantal van de afgelopen 10 jaar. Dat kan volgens de politie ook liggen aan een afnemende bereidheid om aangifte te doen.

Maatregelen
De verzekeraars wijzen erop dat booteigenaren veel zelf kunnen doen om te voorkomen dat hun boot (of buitenboordmotor) verdwijnt. Naast tips als een goedgekeurd slot om de boot veilig vast te leggen, raadt de politie ook aan om een boot/buitenboordmotor te registreren. Het advies is om de registratiekaart in te vullen en foto’s te maken. Helemaal als de boot bijzondere kenmerken heeft. Dat maakt de kans groter dat de boot of motor weer kan worden getraceerd.

Deel dit artikel via: