Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Milestone

Seagate

Ajax Systems

ASSA ABLOY

Regio Control Veldt

Crown Security Services

NIBHV

ARAS

Alarm Meldnet

Dero Security Products

HD Security

SMC Alarmcentrale

Masset Solutions

Secusoft

IDIS

NetworxConnect

Add Secure

Akuvox

CSL

Uniview

Nimo Dog Security

Genetec

ASIS

Trigion

CardAccess

i-Pro

Eagle Eye Networks

Optex

Paraat

Alphatronics

EAL

Top Security

OSEC

2N

Hanwha Vision Europe

VAIBS

Brivo

De Beveiligingsjurist

JMB Groep

SmartSD

Avigilon Alta

GFT

Service Centrale Nederland

20face

HID

Bydemes

Sequrix

DZ Technologies

Network Optix

Seris

Bosch Security Systems

Traka ASSA ABLOY

VEB

Gold-IP

Nimo Drone Security

Oribi ID Solutions

VideoGuard

Advancis

Lobeco

Multiwacht

Connect Security

PG Security Systems

SOBA

Nenova

Unii

Hikvision

RoSecure

BHVcertificaat.online

SmartCell

Explicate

Securitas

VVNL

ADI

Centurion

CDVI

Eizo

VBN

Kiwa

Paxton

G4S

Meld Misdaad Anoniem blijkt tips te ‘verkopen’

18 april 2018
Redactie
13:06

Kim van Keeken, journalist van de Groene Amsterdammer, concludeert uit eigen onderzoek dat Meld Misdaad Anoniem jaarlijks tonnen verdient met de verkoop van binnengekomen meldingen. Volgens de stichting kan het niet anders, omdat de subsidie van het Rijk en de politie niet toereikend is.

Meld Misdaad Anoniem werd in 2003 opgericht als de publiek-private Stichting M. Doel was bieden van een mogelijkheid om anoniem informatie over zware misdrijven te verstrekken, zonder risico het slachtoffer te worden van represailles door de criminelen. De drempel voor getuigen om naar de politie te stappen is vaak te hoog, zeker als daarbij persoonlijke informatie van de tipgever in het dossier wordt opgenomen. Om de kosten te dekken ontvangt Meld Misdaad Anoniem een jaarlijkse subsidie van 1,1 miljoen euro van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Daarnaast wordt geld gedoneerd door de politie, de fiscale opsporingsdienst en energiebedrijven. Sinds de verzekeraars zich in 2012 terugtrokken, kan de stichting echter moeilijk rondkomen. Daarom is bedacht om met zogenoemde partners te gaan samenwerken. Dit zijn instanties, vooral gemeenten, die tegen betaling geïnformeerd worden als er tips bij de stichting binnenkomen. Het kan bijvoorbeeld gaan om een tip over een wietplantage op een zolder ergens in de straat. Zowel de gemeente, als de politie, als de Belastingdienst en het energiebedrijf hebben er baat bij, dat zon plantage wordt opgerold. Daarom zijn zij bereid voor de informatie te betalen.

Tarieven
Merkwaardig is dat de tarieven van Meld Misdaad Anoniem nogal willekeurig lijken. ‘s-Hertogenbosch betaalt jaarlijks 1200 euro voor de dienstverlening, Den Helder 1000 euro en de kleine gemeente Hellevoetsluis 2000 euro. Naast het abonnement worden ook meldingen in rekening gebracht. Amsterdam betaalt 47,50 per  melding, Utrecht minder dan de helft daarvan en Tilburg een kleine 24 euro. Volgens directeur Titus Visser van Meld Misdaad Anoniem komt dat omdat in het begin een te laag tarief werd gehanteerd. Wie nu instapt, betaalt een hoger tarief.
Hoewel de stichting een groot succes lijkt – sinds de oprichting kwamen er 174.475 meldingen binnen, waarvan 92 procent bruikbaar en werden er 20.442 aanhoudingen verricht – is er ook veel kritiek. Bijvoorbeeld omdat tips worden beoordeeld door mensen zonder opsporingsbevoegdheid en omdat tipgevers nauwelijks te verifiëren zijn, waardoor er ook kans is dat de tips bedoeld zijn om de politie op een dwaalspoor te brengen of om wraak te nemen op iemand. Daar komt nu de kritiek betreffende ‘vercommercialisering’ bij. Strafrechtspecialisten zijn bang dat hierdoor zware misdaad steeds vaker bestuursrechtelijk wordt afgewikkeld, wat de gemeente aan geld helpt, maar niet de misdaad terugdringt. Het volledige verhaal is hier te lezen.

Deel dit artikel via:

Vlog 11

Premium partners

Videoguard

Seagate

SequriX

Suricat

Wordt een partner