Meldkamer Gelderland-Zuid te druk voor sirenetest

In de veiligheidsregio Gelderland-Zuid klonken maandag om 12:00u geen sirenes. Naar eigen zeggen had de meldkamer het te druk met echte incidenten. Burgers vragen zich af of de sirenes zullen klinken als er een ramp plaatsvindt, want dan zal de meldkamer het ook druk krijgen.

In de veiligheidsregio Gelderland-Zuid ging maandag de maandelijkse testsirene niet af, omdat de centralisten geen tijd hadden om de test uit te voeren. Dat moet namelijk met de hand gebeuren en daar was om 12.00 uur geen tijd voor. Volgens de meldkamer hebben mogelijk levensbedreigende incidenten altijd voorrang op de maandelijkse sirenetest.
Burgers hoeven volgens de meldkamer niet bang te zijn dat er bij een echte ramp geen sirene zal klinken. Dan geldt een ander protocol en worden de sirenes direct ingeschakeld. Men vertrouwt erop dat de sirenes gewoon functioneren. Of dat vertrouwen terecht is zal 6 september blijken. Dan vindt de volgende test plaats. Tussentijds testen kan niet, omdat mensen dan zouden kunnen denken dat er echt iets aan de hand is.

Deel dit artikel via: