Mensen voelen zich veiliger door burgerparticipatie
Eén van de belangrijkste opbrengsten van burgerparticipatie voor burgers én voor politie heeft te maken met het ‘gevoel’ rond veiligheid. Dit veiligheidsgevoel verbetert door burgerparticipatie concludeert het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum.
Het WODC inventariseerde burgerparticipatie op het domein van sociale veiligheid. In dit rapport staat de vraag centraal welke vormen van burgerparticipatie in Nederland in het (sociale) veiligheidsdomein voorkomen, in het bijzonder gerelateerd aan de politie, welke problemen zich daarbij voordoen en wat de opbrengsten er van zijn voor overheid, samenleving en burgers.
Het WODC noemt de uitkomst een belangwekkend resultaat gezien het belang van de veiligheidsbeleving voor de legitimiteit van de overheid en de politie.
- Men voelt zich veiliger,
- ervaart een gevoel van controle over de omgeving,
- heeft meer vertrouwen hebben in andere bewoners of in de politie,
- heeft het gevoel een nuttige bijdrage te leveren aan de samenleving of aan de zelfredzaamheid van ruziënde bewoners,
- houdt een plezierig gevoel over aan nieuwe sociale contacten of een fraaiere openbare ruimte of
- heeft een gevoel van herkenning en tevredenheid over de beleidsdoelstellingen van gemeente of politie.
Er kan bovendien gedrag uit voortkomen dat rechtstreeks bijdraagt aan de veiligheid. Bijvoorbeeld doordat mensen meer durven melden, anderen aan durven spreken, meer inzet voor de buurt hebben, meer zelfredzaam (preventief) gedrag vertonen, een verhoogd probleemoplossend vermogen hebben en beleidsinterventies sneller accepteren.
Andere opbrengsten hebben – incidenteel – betrekking op een objectieve afname van criminaliteit en/of overlast door toezicht en opsporing of verbeterde mogelijkheden tot effectief optreden, bijvoorbeeld door over meer of betere informatie te beschikken of een betere (gezamenlijke) aanpak te ontwikkelen.
Burgerparticipatie speelt vooral een rol in de gebiedsgebonden politiezorg, is vrijwel uitsluitend preventief georiënteerd en kan taken van politiemensen ondersteunen in de sfeer van toezicht, handhaving, communicatie, bemiddeling, informatieverzameling, beleidsontwikkeling (prioritering) en opsporing.
Rapport: wodc.nl