Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Nimo Drone Security

NetworxConnect

Lobeco

De Beveiligingsjurist

CDVI

Hikvision

HD Security

SmartSD

PG Security Systems

Sequrix

Akuvox

OSEC

Bydemes

Unii

Paraat

HID

Optex

BHVcertificaat.online

Genetec

ADI

2N

Seagate

Dero Security Products

EAL

SOBA

Uniview

Milestone

Seris

ARAS

Secusoft

NIBHV

Trigion

VAIBS

Paxton

Securitas

Service Centrale Nederland

Ajax Systems

Centurion

Crown Security Services

VBN

Connect Security

Kiwa

Top Security

Alarm Meldnet

20face

ASSA ABLOY

IDIS

CardAccess

Advancis

DZ Technologies

Brivo

Traka ASSA ABLOY

Hanwha Vision Europe

CSL

Eagle Eye Networks

ASIS

GFT

Explicate

Bosch Security Systems

VVNL

VideoGuard

SMC Alarmcentrale

Oribi ID Solutions

Avigilon Alta

Nimo Dog Security

Multiwacht

RoSecure

Regio Control Veldt

Eizo

Nenova

Gold-IP

Masset Solutions

SmartCell

Add Secure

JMB Groep

i-Pro

Alphatronics

VEB

G4S

Ministers willen verbod op contante betalingen boven €3.000

16 april 2024
Redactie
10:52

Minister Van Weyenberg van Financiën en minister Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid hebben de Tweede Kamer in een brief laten weten door te willen gaan met het verbod op contante betalingen boven €3.000. Dit verbod maakt onderdeel uit van het wetsvoorstel plan van aanpak witwassen dat eerder controversieel is verklaard door de Tweede Kamer.

Als het verbod op contante betalingen boven 3000 euro niet doorgaat dreigt Nederland mogelijk 600 miljoen euro Europees geld mis te lopen. Een wettelijke limiet op contante betalingen is opgenomen in het Raadsuitvoeringsbesluit voor het Nederlandse Herstel en Veerkrachtplan (HVP). De deadline om deze maatregel uit te voeren staat op 31 maart 2025.

Scenario’s
In de brief staan verschillende scenario’s uitgewerkt om een vervolg te geven aan het wetsvoorstel Plan van aanpak Witwassen. Met de limiet op contant geld willen de ministers witwassen door criminelen aanpakken. Die gebruiken hiervoor vaak grote sommen contant geld. Vanwege de verplichting in het HVP kan de invoering hiervan niet verder worden uitgesteld. Daarnaast heeft het Europese AML-pakket (Anti-Money Laundering and Countering the Financing of Terrorism, AML/CFT), dat in 2027 van toepassing wordt, een nieuwe context geschapen, omdat alle vier de bepalingen uit het wetsvoorstel in huidige vorm niet verenigbaar zijn met het AML-pakket.

Overige maatregelen
Het heeft de voorkeur van de ministers om voorlopig alleen de limiet op contante betalingen verder te brengen via een nota van wijziging op het oorspronkelijke wetsvoorstel, zodat de mogelijke korting van 600 miljoen euro voorkomen kan worden.
De overige maatregelen uit het wetsvoorstel Plan van aanpak witwassen, zoals gezamenlijke transactiemonitoring, worden bij dit scenario meegenomen in het implementatietraject van het Europese AML-pakket. In totaal zijn vier mogelijke scenario’s uitgewerkt voor het vervolg van het wetsvoorstel Plan van aanpak witwassen. De ministers geven aan hierover met de Kamer in gesprek te willen gaan tijdens het Commissiedebat op 24 april aanstaande.

Europese wetgevingsproces
Het Europese wetgevingsproces rondom het AML-pakket is formeel nog niet afgerond. De stemming van het Europees Parlement over dit wetsvoorstel staat gepland op 24 april 2024. Uiteindelijk hebben Europese landen drie jaar de tijd om het wettenpakket te implementeren. In het voorjaar van 2027 wordt de regelgeving van toepassing.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Videoguard

Seagate

Suricat

Wordt een partner