Beveiliging nieuws

Onze partners

Multiwacht

NetworxConnect

Eagle Eye Networks

CardAccess

VBN

i-Pro

CSL

NIBHV

Genetec

Hanwha Vision Europe

Bosch Security Systems

Sequrix

Trigion

Nimo Dog Security

Gold-IP

HD Security

Alphatronics

Securitas

IDIS

20face

Top Security

Unii

ASIS

SmartCell

Secusoft

Eizo

Milestone

Crown Security Services

Optex

Masset Solutions

Add Secure

G4S

SmartSD

PG Security Systems

Seagate

VideoGuard

Bydemes

Alarm Meldnet

Akuvox

Connect Security

SOBA

Dero Security Products

Centurion

DZ Technologies

Seris

Uniview

VAIBS

BHVcertificaat.online

MPL

OSEC

Hikvision

JMB Groep

Lobeco

SMC Alarmcentrale

GFT

Paxton

VVNL

RoSecure

CDVI

Service Centrale Nederland

ASSA ABLOY

Ajax Systems

Avigilon Alta

Nenova

ADI

EAL

Explicate

VEB

De Beveiligingsjurist

Brivo

Dahua

Paraat

ARAS

Traka ASSA ABLOY

Oribi ID Solutions

Kiwa

HID

2N

Advancis

Regio Control Veldt

Nimo Drone Security

Ministers willen verbod op contante betalingen boven €3.000

16 april 2024
Redactie
10:52

Minister Van Weyenberg van Financiën en minister Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid hebben de Tweede Kamer in een brief laten weten door te willen gaan met het verbod op contante betalingen boven €3.000. Dit verbod maakt onderdeel uit van het wetsvoorstel plan van aanpak witwassen dat eerder controversieel is verklaard door de Tweede Kamer.

Als het verbod op contante betalingen boven 3000 euro niet doorgaat dreigt Nederland mogelijk 600 miljoen euro Europees geld mis te lopen. Een wettelijke limiet op contante betalingen is opgenomen in het Raadsuitvoeringsbesluit voor het Nederlandse Herstel en Veerkrachtplan (HVP). De deadline om deze maatregel uit te voeren staat op 31 maart 2025.

Scenario’s
In de brief staan verschillende scenario’s uitgewerkt om een vervolg te geven aan het wetsvoorstel Plan van aanpak Witwassen. Met de limiet op contant geld willen de ministers witwassen door criminelen aanpakken. Die gebruiken hiervoor vaak grote sommen contant geld. Vanwege de verplichting in het HVP kan de invoering hiervan niet verder worden uitgesteld. Daarnaast heeft het Europese AML-pakket (Anti-Money Laundering and Countering the Financing of Terrorism, AML/CFT), dat in 2027 van toepassing wordt, een nieuwe context geschapen, omdat alle vier de bepalingen uit het wetsvoorstel in huidige vorm niet verenigbaar zijn met het AML-pakket.

Overige maatregelen
Het heeft de voorkeur van de ministers om voorlopig alleen de limiet op contante betalingen verder te brengen via een nota van wijziging op het oorspronkelijke wetsvoorstel, zodat de mogelijke korting van 600 miljoen euro voorkomen kan worden.
De overige maatregelen uit het wetsvoorstel Plan van aanpak witwassen, zoals gezamenlijke transactiemonitoring, worden bij dit scenario meegenomen in het implementatietraject van het Europese AML-pakket. In totaal zijn vier mogelijke scenario’s uitgewerkt voor het vervolg van het wetsvoorstel Plan van aanpak witwassen. De ministers geven aan hierover met de Kamer in gesprek te willen gaan tijdens het Commissiedebat op 24 april aanstaande.

Europese wetgevingsproces
Het Europese wetgevingsproces rondom het AML-pakket is formeel nog niet afgerond. De stemming van het Europees Parlement over dit wetsvoorstel staat gepland op 24 april 2024. Uiteindelijk hebben Europese landen drie jaar de tijd om het wettenpakket te implementeren. In het voorjaar van 2027 wordt de regelgeving van toepassing.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Suricat

MPL

Seagate

Videoguard

Wordt een partner