Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Akuvox

SMC Alarmcentrale

EAL

Optex

ARAS

Bosch Security Systems

Hikvision

Eagle Eye Networks

OSEC

Service Centrale Nederland

Paxton

Nenova

2N

Centurion

CardAccess

Ajax Systems

Distri Company

BHVcertificaat.online

Genetec

Kiwa

Trigion

SmartCell

Secusoft

Advancis

Traka ASSA ABLOY

Avigilon Alta

Intrasec

VEB

Crown Security Services

Seris

Oribi ID Solutions

G4S

VBN

Masset Solutions

Alarm Meldnet

Alphatronics

CDVI

Regio Control Veldt

Aritech

Network Optix

Gold-IP

Multiwacht

Hanwha Vision Europe

Dero Security Products

Seagate

HD Security

Top Security

Uniview

SmartSD

DZ Technologies

ASSA ABLOY

CSL

Eizo

HID

NetworxConnect

VideoGuard

PG Security Systems

Connect Security

Add Secure

ASIS

Milestone

i-Pro

Sequrix

Brivo

Paraat

VAIBS

Lobeco

Bydemes

VVNL

SOBA

NIBHV

MOBOTIX

Unii

Securitas

ADI

IDIS

MIVD perkt digitale vrijheid Russische hackers in

18 april 2024
Redactie
13:44

De Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) heeft afgelopen jaar actie ondernomen om de digitale bewegingsvrijheid van Russische hackers tegen Nederland en bondgenoten, waaronder Oekraïne, in te perken. De dienst blijft dat ook komend jaar doen, schrijft de MIVD in zijn donderdag gepubliceerde jaarverslag over 2023.

De MIVD heeft afgelopen jaar onder meer inlichtingen met Oekraïne gedeeld over Russische cyberoperaties. Daardoor kon Oekraïne maatregelen nemen en lekken dichten. Zo is bijgedragen aan het beschermen van Oekraïense overheidsnetwerken en vitale infrastructuur. Daarnaast deelde de MIVD inlichtingen en inzichten over Russische cyberoperaties met overige partners en anderen, zoals overheidsdiensten en de private sector. Hiermee kon de MIVD bijdragen aan het beschermen van vitale infrastructuur in Europa. Ook heeft de MIVD zelf Russische cyberoperaties verstoord.
Russische cyberoperaties zijn er onder meer op gericht om toegang tot vitale infrastructuur te krijgen om deze op een later moment te kunnen saboteren. Directeur MIVD Schout-bij-nacht Peter Reesink: “We zullen alle zeilen bij moeten zetten om te voorkomen dat Rusland succesvol wordt in dergelijke acties. Ik moet er niet aan denken dat Rusland er in slaagt om bijvoorbeeld het Nederlandse energienetwerk plat te leggen. Dat zou onze samenleving kunnen ontwrichten en dat vinden we een zorgwekkende ontwikkeling.”

Dreiging
“De dreiging die vanuit Rusland komt is groot”, benadrukt Reesink. “Nederland is een aantrekkelijk doelwit, onder meer omdat het een belangrijk militair knooppunt is. Ook liggen er in de Noordzee veel dataknooppunten, waarin Rusland geïnteresseerd is om mogelijk fysiek te saboteren. Om deze sabotage te voorkomen werken we samen met overheidsdiensten, kennisinstellingen en de private sector.”
De MIVD ziet sinds de grootschalige Russische invasie in Oekraïne een toename in cyberspionage. Via cyberspionage probeert Rusland inzicht te krijgen in onder meer transporten van westerse militaire middelen, zowel binnen als buiten Oekraïne. Nederland maakt deel uit van de aanvoerroute en is hierdoor ook doelwit van Russische spionage.
De MIVD constateert dat Rusland ook geïnteresseerd is in internationale organisaties in Nederland. Het gaat onder andere om organisaties die onderzoek doen naar mogelijke Russische oorlogsmisdaden in Oekraïne, zoals het International Criminal Court (ICC) en de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW).

China
De cyberdreiging komt niet alleen uit Rusland. Ook China voerde vorig jaar zijn cyberoperaties op. De Nederlandse halfgeleider, lucht- en ruimtevaart en maritieme industrie en Nederlandse kennisinstellingen zijn voor China een steeds groter spionagedoelwit. Dit komt door de unieke, hoogwaardige kennispositie die Nederland in deze sectoren heeft.
Nederland beschikt over kennis van moderne militaire middelen en militaire inzet die China kan gebruiken om de eigen krijgsmacht verder op te bouwen. Daarom zijn defensiematerieelprojecten, operationele eenheden en (voormalig) defensiepersoneel doelen voor Chinese spionage.
Defensie werd zelf ook slachtoffer van Chinese hackers. In 2023 konden aanvallers binnendringen op een defensienetwerk. Omdat het netwerk niet gekoppeld was aan het brede netwerk van Defensie, is de schade beperkt gebleven.
Deze Chinese hackers hebben toen niet alleen het netwerk van Defensie op de korrel gehad. Deze hackersgroep maakte wereldwijd meer dan 20.000 slachtoffers. De MIVD heeft in samenwerking met de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en het Nationaal Cyber Securitycentrum (NCSC) een technisch rapport gepubliceerd, waarmee bedrijven en instellingen zelf kunnen nagaan of zij slachtoffer zijn geworden.

Deel dit artikel via:

Vlog

Premium partners

Seagate

Distri Company

Videoguard

Aritech

Suricat

SequriX

Wordt een partner