Mobiele bende aangehouden wegens diefstal dure horloges
Amsterdamse rechercheurs van District West hebben na een gedegen onderzoek kans gezien een groepje horlogedieven aan te houden. De vier verdachten, in de leeftijd van 22 tot en met 27 jaar, worden verdacht van diefstal van ruim tien dure horloges, in waarde variërend van een paar honderd euro tot tienduizenden euro’s.
De verdachten kwamen in beeld nadat er – vanaf maart – diverse aangiftes werden gedaan van horlogediefstallen. In de aangiftes kwam steeds dezelfde werkwijze en overeenkomstige signalementen naar voren: het slachtoffer liep op straat en werd door een groepje mannen aangesproken. De dieven gebruikten vervolgens een zogenaamde ‘voetbaltruc’ of ‘dansje’ om het horloge van het slachtoffer ongemerkt te stelen.
Zaken gebundeld
De recherche heeft de zaken gezamenlijk opgepakt. Hierbij heeft het rechercheteam onder andere bewakingsbeelden en beelden van een mobiele telefoon gebruikt om de identiteit van de verdachten te achterhalen. Op dinsdag 17 augustus zijn drie verdachten in één woning en de vierde verdachte in een andere woning aangehouden. Het betreft vier mannen zonder vaste woon- of verblijfplaats.
Mobiel banditisme
Er wordt onderzocht of er sprake is van mobiel banditisme. Mobiel banditisme is een vorm van internationaal georganiseerde criminaliteit. Het gaat hierbij om rondtrekkende bendes die delicten plegen als babbeltrucs, zakkenrollerij, inbraken, winkel-, metaal- en autodiefstal.
Beperkingen
De vier verdachten worden op vrijdag 20 augustus voorgeleid bij de rechter-commissaris en zitten in beperkingen. Dit houdt in dat zij buiten hun raadsman niemand mogen zien of spreken. Het onderzoek loopt verder. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.
Pas op voor voetbaltrucs
Bij een ‘voetbaltruc’ leggen zakkenrollers op straat contact met het slachtoffer en leiden het af door bijvoorbeeld een vuurtje te vragen, naar de weg te vragen of een high five te doen. Als iemand daarop ingaat, schudt/pakt de dief zijn of haar hand, en plaatst zijn benen tussen de benen van het slachtoffer. Terwijl op die manier het bovenlichaam van het slachtoffer uit balans raakt, steelt de zakkenroller zijn persoonlijke goederen.