Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Sequrix

Network Optix

Oribi ID Solutions

VEB

VideoGuard

VVNL

SmartCell

2N

Alarm Meldnet

GFT

Optex

Regio Control Veldt

ASSA ABLOY

Service Centrale Nederland

Top Security

Advancis

Trigion

Nimo Dog Security

Secusoft

CardAccess

Add Secure

Bydemes

Genetec

ADI

Explicate

BHVcertificaat.online

Ajax Systems

HD Security

NetworxConnect

SmartSD

PG Security Systems

Kiwa

VAIBS

IDIS

SOBA

RoSecure

Multiwacht

i-Pro

Dero Security Products

Securitas

CSL

Lobeco

Akuvox

Brivo

Uniview

JMB Groep

Milestone

DZ Technologies

Hikvision

Nenova

Eagle Eye Networks

OSEC

Masset Solutions

HID

Avigilon Alta

Unii

CDVI

Crown Security Services

Traka ASSA ABLOY

G4S

Bosch Security Systems

Seagate

Connect Security

Hanwha Vision Europe

De Beveiligingsjurist

ASIS

Seris

Paraat

Alphatronics

Paxton

NIBHV

Gold-IP

SMC Alarmcentrale

Nimo Drone Security

ARAS

EAL

Eizo

VBN

20face

Centurion

Gecertificeerde branddetectie op basis van camera

22 februari 2023
Redactie
10:05

Traditionele branddetectie reageert vaak vrij laat. Vooral in zeer grote en hoge ruimtes als een fabriekshal. Thermische camera’s zijn in dat geval een betere oplossing, maar mogen zonder certificering vaak geen brandmelding doorgeven. MOBOTIX ontwikkelde daarom een thermische camera met EN54-10-certificaat.

De thermische camera’s van MOBOTIX worden al enige tijd geleverd, maar nog relatief weinig toegepast. “De fabrikant denkt dat dit te maken heeft met de gedachte dat dergelijke producten niet voldoen aan de wettelijke brandveiligheidsvoorschriften. Om dit misverstand uit de weg te ruimen, wordt dit jaar een uitgebreide voorlichtingscampagne gestart”, vertelt Frank Goldewijk van Gold-IP, dat in de Benelux een van de distributeurs is van MOBOTIX.

Preventieve melding
Een voordeel van thermische camera’s boven traditionele brandmelders is dat zij al in actie kunnen komen voordat er brand ontstaat. Zij zien bijvoorbeeld oververhitting die ontstaat door kortsluiting. Door dan de stroom af te sluiten, kan erger worden voorkomen. De EN 54-10-gecertificeerde MOBOTIX Thermal TR-camera’s voldoen aan de voorschriften voor bouwveiligheid volgens de EU Bouw Productenverordening, hetzij als enkele detector of geïntegreerd in brandmeldsystemen. Uitbreiding is mogelijk met een optische sensor voor verificatie van de brandmelding.

Snelle reactie
De TR-camera’s bieden tot twintig gelijktijdige meetvensters en hebben een gekalibreerde warmtebeeldsensor. De camera’s meten
thermische straling over het gehele beeldgebied en activeren een gebeurtenis als drempels worden overschreden. Vanwege de eisen in de EN 54-10 hebben zij een rood waarschuwingslicht als minimaal vereiste waarschuwing. Volgens de fabrikant reageren zij zelfs sneller dan de zogenoemde aspiratiesystemen, die aangezogen lucht onderzoeken op de aanwezigheid van rookdeeltjes. De thermische camera’s conform EN54-10 worden geleverd binnen de series M73 en S74. Ze zijn geschikt voor buitenterreinen en magazijnen, materiaalophoping en bulkgoederen, grote ruimtes en gebouwen (bijv. hallen, hoge plafonds) en gebieden met veel luchtstromingen.

Deel dit artikel via:

Vlog 11

Premium partners

Videoguard

Suricat

SequriX

Seagate

Wordt een partner