Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

JMB Groep

HID

BHVcertificaat.online

VEB

Paxton

Hanwha Vision Europe

Uniview

Ajax Systems

Unii

Hikvision

Connect Security

Alphatronics

Genetec

Bydemes

Bosch Security Systems

Secusoft

Avigilon Alta

Paraat

Centurion

PG Security Systems

CDVI

Akuvox

Top Security

ADI

OSEC

HD Security

CSL

VideoGuard

Lobeco

DZ Technologies

G4S

Masset Solutions

IDIS

EAL

Dero Security Products

Alarm Meldnet

Nimo Drone Security

Eizo

De Beveiligingsjurist

Traka ASSA ABLOY

Brivo

Trigion

VBN

VVNL

Gold-IP

Oribi ID Solutions

20face

Nenova

Sequrix

RoSecure

Regio Control Veldt

Network Optix

GFT

Multiwacht

SOBA

SmartSD

ARAS

Milestone

i-Pro

NetworxConnect

CardAccess

Securitas

VAIBS

2N

Optex

Nimo Dog Security

Seris

ASSA ABLOY

Add Secure

NIBHV

Eagle Eye Networks

Seagate

Service Centrale Nederland

Kiwa

SMC Alarmcentrale

Explicate

Advancis

Crown Security Services

ASIS

SmartCell

Musea onvoldoende voorbereid op diefstal

30 oktober 2012
Redactie
20:31

Van de 35 onderzochte musea heeft bijna een derde geen compleet integraal veiligheidsplan. Ook heeft maar liefst 23 van de 35 musea nog nooit een calamiteitenoefening gehouden.

BeveiligerEnkele weken geleden verscheen het rapport van de Erfgoedinspectie. Die overheidsinstantie heeft in 2011 een onderzoek gedaan naar de integrale veiligheidszorg bij ‘Rijksgesubsidieerde collectiebeherende instellingen in Nederland’: dat zijn bijvoorbeeld ook archieven, maar dit rapport blijkt vooral musea te betreffen. Alleen Rijksmusea natuurlijk en daar valt de Kunsthal in Rotterdam niet onder, bovendien zijn de uitkomsten geanonimiseerd. Maar daarom zijn ze niet minder onthullend aldus Hoffmann Bedrijfsrecherche.

Van de 35 onderzochte musea heeft bijna een derde (31 procent of 11 musea) geen compleet integraal veiligheidsplan. Van die 35 doen er 29 aan ‘collectiehulpverlening’, en dat betekent dat ze een plan hebben over het in veiligheid brengen van onderdelen van de collectie. Maar daar staat helaas weer tegenover dat maar liefst 23 van de 35 musea nog nooit een calamiteitenoefening hebben gehouden: dus het is maar de vraag hoe effectief die collectiehulpverlening is, als er brand uitbreekt of dat de electriciteitsvoorziening staakt. Het is een beknopt rapport, en het lijkt evident dat een groot aantal musea hun veiligheidszorg niet op orde hebben.

Nog meer verontrustend is dat bij 4 musea nog nooit een risicoanalyse is gemaakt en maar liefst 21 musea hebben naar aanleiding van de laatst uitgevoerde algemene risicoanalyse extra maatregelen moeten nemen.

Deze trend constateert Hoffmann ook. Bij ruim 65% van de bedrijven waar Hoffmann onderzoek doet, heeft het management onvoldoende inzicht in de criminele risico’s die zij lopen. Vaak is de gedachte dat de ‘toegangscontrole’ wel afdoende zal zijn, maar men vergeet daarbij de andere externe en interne criminele risico’s.

Net als de musea dienen bedrijven zich juist in deze tijd bewust te zijn van deze risico’s en zich niet te snel laten afschrikken door de kosten die de beheersmaatregelen met zich meebrengen. Een investering aan de voorkant kan juist veel onnodige kosten door schade voorkomen. Het uitvoeren van een risicoanalyse helpt hierbij, doordat het een volledig beeld geeft van de mogelijke schade, zodat investeringen in preventie ineens in een ander daglicht komt te staan.

Deel dit artikel via:

Vlog 11

Premium partners

Suricat

SequriX

Videoguard

Seagate

Wordt een partner