Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Network Optix

NetworxConnect

ADI

Hikvision

JMB Groep

Uniview

Paxton

Genetec

Lobeco

Kiwa

Service Centrale Nederland

Paraat

Secusoft

HD Security

Alarm Meldnet

Unii

Explicate

OSEC

EAL

ASSA ABLOY

CDVI

Optex

Bydemes

GFT

NIBHV

Ajax Systems

SmartSD

ARAS

Trigion

Brivo

Nimo Dog Security

IDIS

Advancis

Eagle Eye Networks

De Beveiligingsjurist

Oribi ID Solutions

VVNL

Regio Control Veldt

G4S

VAIBS

DZ Technologies

Dero Security Products

Nenova

VBN

Add Secure

Eizo

20face

RoSecure

SmartCell

Seris

Gold-IP

PG Security Systems

Masset Solutions

Hanwha Vision Europe

ASIS

Multiwacht

Crown Security Services

BHVcertificaat.online

Connect Security

2N

Seagate

Milestone

Sequrix

SOBA

HID

Akuvox

Bosch Security Systems

CardAccess

Top Security

VideoGuard

Centurion

Nimo Drone Security

Securitas

SMC Alarmcentrale

Alphatronics

i-Pro

CSL

VEB

Avigilon Alta

Traka ASSA ABLOY

NCTV trekt 2 miljoen euro uit voor bestrijding drones

19 november 2014
Redactie
21:35

Onbemande systemen, zoals ‘drones’, zijn tegenwoordig relatief goedkoop. Een drone kan worden gebruikt om bijvoorbeeld de openbare orde te verstoren of om verboden goederen binnen te smokkelen in een afgesloten omgeving. De NCTV heeft daarom in totaal 2 miljoen euro vrijgemaakt voor een innovatiecompetitie.

Beveiligingsbedrijf Fox-IT onderzoekt in opdracht van de overheid of een apparaat kan worden ontwikkeld dat malafide drones op afstand kan hacken. Daartoe zouden beveiligingsproblemen in de radioprotocollen moeten worden misbruikt.

Drone met cameraHet programma Veilig door Innovatie van de NCTV heeft, samen met Marechaussee en Politie, ondernemers uitgedaagd om nieuwe producten te ontwikkelen voor de bescherming tegen drones. Op deze uitdaging zijn 40 voorstellen ontvangen. De 13 beste hiervan hebben een opdracht gekregen voor een haalbaarheidsonderzoek dat eind maart 2015 afgerond moet zijn. De beste haalbaarheidsonderzoeken krijgen een opdracht voor de ontwikkeling van een prototype. De ondernemers demonstreren deze prototypes medio 2016.

Beveiligingsbedrijf Fox-IT wil voor de overheid niet alleen onderzoeken hoe duur het zou zijn om de zogenoemde Fox Drone Catcher te ontwikkelen, maar ook of er genoeg beveiligingsproblemen in de implementaties van radioprotocollen van drones kunnen worden gevonden. Die zouden moeten worden vastgelegd in een database, die is gekoppeld aan de Drone Catcher. Het inbreken in apparaten ligt juridisch gevoelig. Op dit moment heeft de overheid daarvoor geen bevoegdheid.

Overige oplossingsrichtingen zijn divers. Sommige ondernemers willen drones tijdig detecteren en identificeren, anderen willen drones vangen of storen. Er wordt hiervan gebruik gemaakt van diverse technieken zoals een vogelradar die wellicht ook drones kan detecteren, of een drone die een andere drone kan vangen met een schietnet. Veel van de onderzoeken richten zich op het detecteren van drones, wat moeilijk is, aangezien de drones door het gebruik van plastic niet door radarsystemen te detecteren zijn. Een van de deelnemende bedrijven, Embedded Accoustics, werkt daarom aan een microfoon die dronegeluiden kan detecteren.

Lees verder: nctv.nl

Deel dit artikel via:

Vlog 11

Premium partners

Videoguard

SequriX

Seagate

Suricat

Wordt een partner