Beveiliging nieuws

Onze partners

NIBHV

Bydemes

Avigilon Alta

Top Security

Connect Security

Paraat

Securitas

Hanwha Vision Europe

De Beveiligingsjurist

IDIS

G4S

Secusoft

Nimo Dog Security

Crown Security Services

Brivo

SOBA

Eagle Eye Networks

Uniview

Advancis

PG Security Systems

DZ Technologies

ASIS

Regio Control Veldt

HID

Koninklijke Oosterberg

CardAccess

VVNL

Bosch Security Systems

SmartCell

Trigion

Oribi ID Solutions

EAL

Seagate

GFT

Kiwa

VBN

Service Centrale Nederland

SMC Alarmcentrale

Hikvision

Explicate

Boon Edam

Unii

Optex

ARAS

2N

Sequrix

Seris

OSEC

BHVcertificaat.online

ASSA ABLOY

VAIBS

Eizo

JMB Groep

Paxton

ADI

Multiwacht

Nimo Drone Security

Centurion

HD Security

VEB

Nenova

Masset Solutions

MPL

CSL

NetworxConnect

Alphatronics

Gold-IP

i-Pro

Lobeco

Milestone

Add Secure

CDVI

20face

Dahua

Dero Security Products

Genetec

Ajax Systems

RoSecure

Alarm Meldnet

Traka ASSA ABLOY

Akuvox

SmartSD

VideoGuard

NCTV trekt 2 miljoen euro uit voor bestrijding drones

19 november 2014
Redactie
21:35

Onbemande systemen, zoals ‘drones’, zijn tegenwoordig relatief goedkoop. Een drone kan worden gebruikt om bijvoorbeeld de openbare orde te verstoren of om verboden goederen binnen te smokkelen in een afgesloten omgeving. De NCTV heeft daarom in totaal 2 miljoen euro vrijgemaakt voor een innovatiecompetitie.

Beveiligingsbedrijf Fox-IT onderzoekt in opdracht van de overheid of een apparaat kan worden ontwikkeld dat malafide drones op afstand kan hacken. Daartoe zouden beveiligingsproblemen in de radioprotocollen moeten worden misbruikt.

Drone met cameraHet programma Veilig door Innovatie van de NCTV heeft, samen met Marechaussee en Politie, ondernemers uitgedaagd om nieuwe producten te ontwikkelen voor de bescherming tegen drones. Op deze uitdaging zijn 40 voorstellen ontvangen. De 13 beste hiervan hebben een opdracht gekregen voor een haalbaarheidsonderzoek dat eind maart 2015 afgerond moet zijn. De beste haalbaarheidsonderzoeken krijgen een opdracht voor de ontwikkeling van een prototype. De ondernemers demonstreren deze prototypes medio 2016.

Beveiligingsbedrijf Fox-IT wil voor de overheid niet alleen onderzoeken hoe duur het zou zijn om de zogenoemde Fox Drone Catcher te ontwikkelen, maar ook of er genoeg beveiligingsproblemen in de implementaties van radioprotocollen van drones kunnen worden gevonden. Die zouden moeten worden vastgelegd in een database, die is gekoppeld aan de Drone Catcher. Het inbreken in apparaten ligt juridisch gevoelig. Op dit moment heeft de overheid daarvoor geen bevoegdheid.

Overige oplossingsrichtingen zijn divers. Sommige ondernemers willen drones tijdig detecteren en identificeren, anderen willen drones vangen of storen. Er wordt hiervan gebruik gemaakt van diverse technieken zoals een vogelradar die wellicht ook drones kan detecteren, of een drone die een andere drone kan vangen met een schietnet. Veel van de onderzoeken richten zich op het detecteren van drones, wat moeilijk is, aangezien de drones door het gebruik van plastic niet door radarsystemen te detecteren zijn. Een van de deelnemende bedrijven, Embedded Accoustics, werkt daarom aan een microfoon die dronegeluiden kan detecteren.

Lees verder: nctv.nl

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

MPL

Suricat

Videoguard

Seagate

Wordt een partner