Beveiliging nieuws

Onze partners

OSEC

Avigilon Alta

Alphatronics

BHVcertificaat.online

JMB Groep

Uniview

Multiwacht

DZ Technologies

Ajax Systems

Nimo Dog Security

CardAccess

Traka ASSA ABLOY

Service Centrale Nederland

SmartCell

VBN

Sequrix

De Beveiligingsjurist

Masset Solutions

Koninklijke Oosterberg

Hikvision

Paraat

VAIBS

Secusoft

PG Security Systems

Hanwha Vision Europe

Brivo

VEB

Dero Security Products

SMC Alarmcentrale

MPL

Unii

GFT

Seagate

Seris

Trigion

Top Security

EAL

Lobeco

Optex

SmartSD

Oribi ID Solutions

NIBHV

20face

Bosch Security Systems

ASSA ABLOY

Connect Security

ARAS

Add Secure

VideoGuard

NetworxConnect

HID

Paxton

HD Security

VVNL

Centurion

Nimo Drone Security

Bydemes

Regio Control Veldt

RoSecure

i-Pro

Eizo

Explicate

CSL

Advancis

ADI

CDVI

Alarm Meldnet

G4S

Genetec

Akuvox

IDIS

2N

Eagle Eye Networks

Securitas

Dahua

SOBA

Milestone

ASIS

Crown Security Services

Kiwa

Boon Edam

Gold-IP

Nenova

Nederland en Brazilië gaan samen drugssmokkel beter aanpakken

3 maart 2024
Redactie
16:44

De Douanediensten van Nederland en Brazilië gaan samen extra maatregelen nemen om drugssmokkel tegen te gaan. Deze afspraak maakte staatssecretaris Aukje de Vries van Financiën (Toeslagen en Douane) met de viceminister van de federale belastingdienst van Brazilië Adriana Gomes Rêgo.

In een Letter of Intent legden De Vries en Gomes Rêgo vast dat ze scanbeelden van containers gaan uitwisselen. Daarnaast spraken ze af om samen op te trekken om smokkel van synthetische drugs via de post te stoppen. Verder gaan ze kennis uitwisselen over onderwaterrobots. De Vries: “Nederland en Brazilië zijn beide landen met een goede infrastructuur. Criminelen maken daar misbruik van door drugs te smokkelen. Die drugssmokkelaars schuwen geen enkel middel. Daarom moeten we hen een stap voorblijven. Dat kan alleen als we samen optrekken. Brazilië is net als wij zeer gemotiveerd om de criminelen aan te pakken. Daarom is het goed dat we nu een volgende stap zetten in onze samenwerking.”

Scanbeelden uitwisselen tegen cocaïnesmokkel
De staatssecretaris en de viceminister tekenden op het Braziliaanse ministerie van Financiën een Letter of Intent. Daarin spraken ze af om de samenwerking te verstevigen als het gaat om het uitwisselen van scanbeelden van containers, om de smokkel van cocaïne tegen te gaan. Douaniers in Brazilië en in Nederland scannen dan dezelfde container en vergelijken de beelden met elkaar. Als de beelden verschillen, kan dat erop wijzen dat er voor het vertrek uit Brazilië op het haventerrein cocaïne in de container is gestopt. Op termijn willen de landen werken aan automatische beeldherkenning, zodat een systeem kan aangeven of er waarschijnlijk drugs in een container zit.

Drugs in de post
Verder spraken de landen af om de samenwerking uit te bouwen als het gaat om het voorkomen van smokkel van drugs per post. Vanuit Nederland worden synthetische drugs, zoals XTC, per post naar Brazilië gestuurd. De Nederlandse Douane ontwikkelt een algoritme om poststukken te herkennen waarin vermoedelijk verdovende middelen zitten. De kennis over het tegengaan van drugs per post gaan de douanediensten met elkaar delen, zodat Brazilië effectiever kan controleren op inkomende post.

Onderwaterrobots
De diensten in beide landen zien dat smokkelaars de drugs soms verstoppen aan de buitenkant van containerschepen. De verdovende middelen zitten dan onder de waterlijn van het schip. De Nederlandse douane gebruikt onderwaterrobots om de drugs op te sporen en te onderscheppen. De Braziliaanse douane wil ook intensiever onder de waterlijn controleren. De landen hebben afgesproken om kennis delen te gaan delen over de inzet van deze onderwaterrobots.

De maatregelen moeten een belangrijke stap vormen in de bestrijding van de georganiseerde misdaad, zowel in Brazilië als in Nederland.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Videoguard

Seagate

Suricat

MPL

Wordt een partner