Beveiliging nieuws

Onze partners

Gold-IP

Paraat

Alphatronics

Bosch Security Systems

Oribi ID Solutions

Service Centrale Nederland

Uniview

Alarm Meldnet

SMC Alarmcentrale

Eizo

Nenova

Advancis

CSL

Lobeco

SOBA

2N

SmartCell

Top Security

Nimo Drone Security

Hanwha Vision Europe

20face

Ajax Systems

Optex

IDIS

Explicate

Eagle Eye Networks

MPL

Milestone

PG Security Systems

Avigilon Alta

Dero Security Products

VVNL

Kiwa

GFT

Genetec

VAIBS

RoSecure

Securitas

ADI

DZ Technologies

Sequrix

VBN

Centurion

Regio Control Veldt

Brivo

HID

Connect Security

VideoGuard

ASSA ABLOY

Add Secure

CDVI

SmartSD

Traka ASSA ABLOY

G4S

HD Security

Nimo Dog Security

Seagate

Secusoft

ARAS

i-Pro

ASIS

Bydemes

Akuvox

EAL

De Beveiligingsjurist

Hikvision

CardAccess

Unii

NetworxConnect

Crown Security Services

VEB

JMB Groep

BHVcertificaat.online

Paxton

Seris

Multiwacht

OSEC

Trigion

Masset Solutions

NIBHV

Nederlanders maken zich meer zorgen om terrorisme

14 november 2018
Redactie
12:36

67 procent van de Nederlanders maakt zich zorgen om een terroristische aanslag in Nederland. Dit was dit voorjaar nog 55 procent. Dit blijkt uit de Risico- en Crisisbarometer (RCB) van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. 

De zorgen voor terrorisme zijn vergelijkbaar met 2017. Ook maken meer mensen zich zorgen om hun eigen veiligheid en de veiligheid van hun gezin bij een terroristische aanslag: van drie op de tien Nederlanders afgelopen voorjaar naar vier op de tien nu.
Het aantal Nederlanders dat zich zorgen maakt over extremisme is gelijk gebleven aan dit voorjaar. 32 procent van de Nederlanders maakt zich zorgen om extremisme. Meer mensen maken zich bij extremisme zorgen om hun eigen veiligheid, een stijging van 15 naar 20 procent.

Cyberdreiging
Het aantal Nederlanders dat zich zorgen maakt om cyberdreigingen is gedaald van 31 naar 25 procent. Mensen schatten de kans op een cyberdreiging groter in dan de kans op een terroristische aanslag. Maar Nederlanders schatten de effecten van een terroristische aanslag voor de samenleving groter in dan de effecten van een cyberdreiging.
Nederlanders voelen zich nog steeds het minst veilig bij openbare evenementen, op vliegvelden en op treinstations. Het is echter niet zo dat meer mensen deze locaties vermijden. Eén op de tien Nederlanders is minder aanwezig bij openbare evenementen vanwege gevoel van onveiligheid.

Aanhouding zeven mannen
De aanhouding van zeven mannen die onderdeel waren van een terroristisch netwerk, op 27 september 2018, heeft voor zes op de tien Nederlanders geen gevolgen gehad voor hun gevoel van veiligheid. Drie op de tien Nederlanders voelen zich veiliger door de aanhouding. Een op de tien Nederlanders voelt zich daardoor onveiliger.
In vergelijking met een halfjaar geleden vinden meer Nederlanders dat de overheid genoeg doet om een terroristische aanslag te voorkomen. In het voorjaar vond 29% dat de overheid niet of nauwelijks genoeg doet om terrorisme te voorkomen, nu is dat gedaald naar 24%.

De Risico- en Crisisbarometer is de halfjaarlijkse meting onder Nederlanders over hun zorgen, gevoel van veiligheid en vertrouwen in de overheid tijdens rampen en crises. De RCB wordt tweemaal per jaar in opdracht van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid uitgevoerd. Daarnaast kan de RCB bij (dreigende) crisis op acute basis worden uitgevoerd. De meting is uitgevoerd in oktober 2018 onder 809 respondenten van 15 jaar en ouder.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Seagate

MPL

Suricat

Videoguard

Wordt een partner