Beveiliging nieuws

Onze partners

VideoGuard

ASSA ABLOY

Seris

Bydemes

Connect Security

Alphatronics

20face

Oribi ID Solutions

Service Centrale Nederland

Centurion

Avigilon Alta

PG Security Systems

HID

Optex

Explicate

HD Security

SmartCell

SmartSD

Crown Security Services

MPL

NIBHV

SOBA

i-Pro

Alarm Meldnet

Secusoft

Kiwa

Eizo

Masset Solutions

De Beveiligingsjurist

GFT

Milestone

ADI

CSL

Gold-IP

2N

Bosch Security Systems

Paraat

BHVcertificaat.online

G4S

Akuvox

Hanwha Vision Europe

Genetec

Brivo

RoSecure

Traka ASSA ABLOY

Uniview

Trigion

EAL

SMC Alarmcentrale

VBN

Paxton

DZ Technologies

Seagate

Advancis

Lobeco

Top Security

ARAS

CDVI

Dero Security Products

Hikvision

Add Secure

Nimo Dog Security

NetworxConnect

ASIS

VEB

Sequrix

Eagle Eye Networks

Nenova

Multiwacht

VAIBS

CardAccess

IDIS

Nimo Drone Security

JMB Groep

VVNL

Regio Control Veldt

OSEC

Unii

Ajax Systems

Securitas

Nederlandse Veiligheidsbranche bezorgd over gevolgen corona

13 maart 2020
Redactie
11:41

De Nederlandse Veiligheidsbranche maakt zich grote zorgen over de gevolgen van de verspreiding van het coronavirus. Beveiliging is net als politie, ambulance en de zorg onderdeel van de kritische infrastructuur van Nederland.

De brancheorganisatie van particuliere beveiligingsorganisaties steunt de noodzaak van de door de regering aangekondigde maatregelen. Zij vraagt het kabinet wel adequate maatregelen te nemen om de negatieve economische gevolgen voor beveiligingsbedrijven te beperken.

Moeilijke omstandigheden
De beveiligingsbranche bestaat uit arbeidsintensieve ondernemingen met een sterk verschillende bedrijfsvoering. Sommige bedrijven (bijvoorbeeld in de objectbeveiliging) werken veel met vast personeel, andere (bijvoorbeeld in de evenementenbeveiliging) werken naar hun aard veel met flexibele medewerkers. “Al deze bedrijven en hun medewerkers moeten hun beveiligingstaak ook onder deze moeilijke omstandigheden kunnen blijven uitvoeren”, zegt voorzitter Ard van der Steur van de Nederlandse Veiligheidsbranche. “Luchthavens, havens, bedrijven, industriële installaties maar ook winkels, geldautomaten en winkelcentra moeten beveiligd, bediend en bevoorraad blijven. Dit mogelijk maken is een belangrijke verantwoordelijkheid voor zowel opdrachtgevers als overheden.”

Werktijdverkorting en noodfonds
Het sluiten van bedrijven, de daling van het aantal passagiers op luchthavens en het afgelasten van evenementen, betekent dat veel beveiligingsbedrijven maatregelen moeten nemen om hun personeelsoverschot tijdelijk te beperken. Snelle en adequate toegang tot werktijdverkorting en een noodfonds zijn daarvoor essentieel. De eisen ten aanzien van werktijdverkorting zouden volgens de Nederlandse Veiligheidsbranche versoepeld moeten worden. De eis dat iemand 26 weken in dienst moet zijn voordat werktijdverkorting kan worden aangevraagd zou moeten vervallen, juist ook omdat veel bedrijven na de invoering van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) na 1 januari vaak nieuw personeel hebben aangenomen.

Ongekend omzetverlies
“Voor veel beveiligingsbedrijven is de impact van dit plotselinge omzetverlies ongekend”, zegt Van der Steur. Veel medewerkers zullen in de regeling voor tijdelijke werktijdverkorting ondergebracht moeten worden. Daarnaast worden beveiligingsbedrijven vaak geconfronteerd met een forse verliespost, in een markt waarin de marges vaak al zeer klein zijn en kosten bijna uitsluitend personeelskosten zijn. Beveiligers moeten blijven werken.
De oproep van het kabinet aan werknemers om zoveel mogelijk thuis te werken (wat in de beveiligingsbranche doorgaans niet mogelijk is) en thuis te blijven bij klachten als neusverkoudheid, hoesten en keelpijn, kan volgens de Nederlandse Veiligheidsbranche leiden tot een moeilijk te overbruggen tekort aan gespecialiseerd personeel. Van der Steur: “Het beveiligen van de kritische infrastructuur kan daardoor in gevaar komen. Het is essentieel dat overheid en opdrachtgevers ook hiermee rekening houden.”

Ondersteuning door regering essentieel
De organisatie sluit zich aan bij de oproep van andere brancheverenigingen aan het kabinet om het Nederlandse bedrijfsleven goed te ondersteunen om de negatieve impact van het coronavirus het hoofd te bieden. Belangrijk is dat steunmaatregelen voor alle ondernemingen (dus zeker ook voor het midden- en kleinbedrijf) snel toegankelijk en goed toepasbaar zijn. “Juist nu moeten procedures en administratieve rompslomp zoveel mogelijk beperkt worden”, aldus Van der Steur.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Videoguard

Suricat

Seagate

MPL

Wordt een partner