Beveiliging nieuws

Onze partners

CSL

Alarm Meldnet

MPL

SmartCell

De Beveiligingsjurist

Milestone

Seris

Gold-IP

Multiwacht

Secusoft

SOBA

Optex

Top Security

Eizo

DZ Technologies

Hanwha Vision Europe

Paxton

VEB

Sequrix

JMB Groep

Dero Security Products

Paraat

Avigilon Alta

HD Security

IDIS

PG Security Systems

HID

SMC Alarmcentrale

Traka ASSA ABLOY

G4S

Nimo Dog Security

Unii

Bydemes

Kiwa

Oribi ID Solutions

NetworxConnect

Centurion

VVNL

SmartSD

Regio Control Veldt

ADI

Hikvision

Advancis

Genetec

Uniview

CDVI

Trigion

OSEC

Dahua

CardAccess

GFT

Connect Security

2N

RoSecure

ASSA ABLOY

Seagate

EAL

Securitas

VBN

VAIBS

Nenova

Akuvox

Nimo Drone Security

NIBHV

Masset Solutions

Alphatronics

20face

Bosch Security Systems

Crown Security Services

VideoGuard

BHVcertificaat.online

ASIS

Ajax Systems

i-Pro

Lobeco

ARAS

Add Secure

Eagle Eye Networks

Service Centrale Nederland

Brivo

Explicate

Netwerken in kaart door gericht sporenonderzoek drugslabs

28 februari 2024
Redactie
08:40

Gericht forensisch sporenonderzoek in drugslabs kan veel meer blootleggen dan alleen de identiteit van ‘koks’. Dat blijkt uit de onlangs afgeronde proeftuin Syndru. Het OM en de politie willen graag verder met de resultaten van deze proeftuin en verkennen hoe ze deze werkwijze effectief kunnen invoeren.

Twee jaar lang deed Eenheid Oost-Nederland samen met de Landelijke Eenheid op het grondgebied van Oost-Nederland alle productielocaties van synthetische drugs intellligence-gestuurd forensisch sporenonderzoek. Bij dit onderzoek was speciaal aandacht voor sporen die ook meer konden vertellen over de criminele netwerken achter een drugslab.

Handschoenen
Samen met het Openbaar Ministerie, het Nederlands Forensisch Instituut en het private forensisch instituut Eurofins TMFI onderzocht de politie tussen 2021 en 2023 in totaal achttien productielocaties in Oost-Nederland. “Normaal gesproken kijk je bij een drugslab of dumping van drugsafval naar dingen als handschoenen of een gelaatsmasker”, vertelt Wilbert Paulissen, de landelijk portefeuillehouder specialistische opsporing. “Nu deden we breder sporenonderzoek, intel-gestuurd. Daardoor weten we op welke plek in een lab je welke sporen kunt vinden én van wie.”

Koks en bouwers
Niet alleen in de productieruimtes zochten forensisch onderzoekers naar sporen. Ze bekeken ook opslag-, leef- en slaapruimtes. Daarbij namen ze ook van andere voorwerpen en materialen dna en vingerafdrukken af. Het dna lieten ze versneld analyseren, door een zogeheten snelle DNA-straat. Dat leidde niet alleen naar de identiteit van koks, maar ook die van bouwers van drugslabs, leveranciers van hardware en coördinatoren, sleutelfiguren in de criminele samenwerkingsverbanden en zelfs van personen die namens opdrachtgevers handelen.

Bruikbare sporen
“Dit is een verdieping ten opzichte van normaal sporenonderzoek”, legt Wilbert uit. “We hebben een veel beter beeld van de verschillende rollen in een drugslab en waar we de meest bruikbare sporen vinden. De samenwerking van forensische opsporing, intel en tactiek is echt van meerwaarde.”
Het smaakt dus naar meer. Maar wat is daarvoor nodig? “Het is niet alleen een kwestie van meer geld en capaciteit”, zegt Wilbert. “We moeten ook leren over onze eigen disciplines en eigen specialismes heen te kijken. Samen met intel kunnen we de informatie rijker maken. Dat ‘onthokken’ kost geen geld of capaciteit, dat kun je gewoon met elkaar doen.”

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Videoguard

Seagate

MPL

Suricat

Wordt een partner