Nieuwe aanpak veiligheid kleine bedrijven
Afgelopen zaterdag reikte minister Opstelten van Veiligheid en Justitie in Utrecht het honderdste certificaat van het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) uit.
In Utrecht is in 2004 het eerste KVO-certificaat uitgereikt aan winkelcentrum Rokade in Zuilen. Inmiddels zijn er in Utrecht vele winkelgebieden en bedrijventerreinen te vinden die over een KVO-certificaat beschikken.
Het KVO-concept werkt, dat is in de praktijk al vaak genoeg bewezen, zegt Opstelten in de toespraak in Utrecht. Criminaliteit, overlast en verloedering nemen aantoonbaar af en zowel de klanten, als het eigen personeel voelen zich duidelijk veiliger. Het KVO is een van de meest succesvolle voorbeelden van een publiek-privaat samenwerkingsverband. Ik wil daar dan ook zeker mee doorgaan, maar we moeten wel met onze tijd meegaan.
Daarom wil Opstelten de huidige VKB-regeling vervangen door een nieuwe aanpak Veiligheid Kleine Bedrijven. Dat houdt een koppeling met het Keurmerk Veilig Ondernemen in. Ondernemingen in winkelgebieden en bedrijventerreinen met een KVO-certificaat komen daarmee automatisch in aanmerking voor gerichte ondersteuning, als ze preventieve maatregelen willen nemen om hun zaak veiliger te maken.
De nieuwe aanpak moet begin 2013 van start gaan. Belangrijke wijzigingen zijn dat de scan gestandaardiseerd wordt en dat met een vaste groep onafhankelijke adviseurs en vaste pakketten van veiligheidsmaatregelen gewerkt gaat worden. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) en het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) werken de nieuwe aanpak verder uit.
Na afloop van de veiligheidsscan krijgt de ondernemer van de onafhankelijke adviseurs concrete aanbevelingen en tips om zijn zaak veiliger te maken. Ondernemingen die op basis van deze veiligheidsscan willen investeren in preventie, krijgen de keuze uit speciaal geselecteerde pakketten in vier categorieën: organisatorische, bouwkundige, elektronische en digitale maatregelen of combinaties daarvan. De helft van die investering wordt vergoed vanuit de Aanpak Veiligheid Kleine Bedrijven, tot een maximum van duizend euro. Met de nieuwe aanpak, die in januari 2013 van start gaat, wordt gezorgd voor een efficiëntere inzet van de beschikbare middelen, die ook de kwaliteit en effectiviteit van de maatregelen ten goede komt.
De VKB regeling was de afgelopen jaren ondergebracht bij Agentschap.nl, onderdeel van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Eind 2012 stopt dit ministerie de medefinanciering van de VKB-regeling. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) wordt verantwoordelijk voor het beheer en de uitvoering van de nieuwe aanpak VKB. Bij de opzet hiervan wordt gebruik gemaakt van de ervaring en expertise van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD).