Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Eizo

Optex

Gold-IP

Connect Security

ASIS

PG Security Systems

NetworxConnect

Service Centrale Nederland

VVNL

EAL

ASSA ABLOY

VEB

Advancis

Bosch Security Systems

BHVcertificaat.online

VAIBS

Akuvox

CDVI

Kiwa

Add Secure

i-Pro

ADI

Bydemes

CSL

Brivo

Multiwacht

2N

ARAS

SmartSD

Dero Security Products

Traka ASSA ABLOY

Eagle Eye Networks

G4S

Nenova

Trigion

Lobeco

Regio Control Veldt

Masset Solutions

Sequrix

DZ Technologies

Avigilon Alta

Seagate

Crown Security Services

HD Security

Explicate

HID

20face

Seris

Top Security

Hikvision

Network Optix

Genetec

Paraat

Secusoft

VideoGuard

SmartCell

Oribi ID Solutions

Hanwha Vision Europe

VBN

OSEC

Securitas

Paxton

Unii

Milestone

Alphatronics

Alarm Meldnet

Ajax Systems

Uniview

SMC Alarmcentrale

SOBA

Aritech

Centurion

CardAccess

IDIS

NIBHV

Nieuwe belangenbehartiger voor bouwkundige beveiligers

10 januari 2022
Redactie
16:47

Erik Peters en Mat Verstappen zijn gestart met het Kennis Centrum Beveiliging. Volgens de oprichters gaat dit zich bezighouden met belangenbehartiging voor bouwkundige beveiligingsbedrijven. Men komt onder andere met een Nationale Richtlijn Beveiliging (NRB) en een erkenningsregeling.

Peters houdt zich al sinds 1994 bezig met kwaliteitszorg voor bouwkundige beveiliging bij uiteenlopende organisaties. Zo was hij voorzitter van het College van Deskundigen van het toenmalige Bouwkundig BeveiligingsCentrum en inspecteur bij het Centrum voor Beveiliging & Veiligheid (CB&V), dat lange tijd het Politiekeurmerk Veilig Wonen heeft uitgevoerd. Verstappen is eigenaar van Iwepro Beveiligingstechniek. Binnen de nieuwe organisatie is hij bestuursvoorzitter. De nieuwe activiteit is ondergebracht in de Stichting Kennis Centrum Beveiliging (het KCB) ‘Samen Werken aan Veilig Wonen & Werken’.

Onafhankelijk
Het bestuur van het Kennis Centrum Beveiliging en onderliggende colleges en werkgroepen zijn volgens Peters en Verstappen volledig onafhankelijk en afkomstig uit het vakgebied met betrekking tot regelgeving en de dagelijks praktijk van bouwkundige beveiliging. Volgens Peters was het hoog tijd voor een regeling die gemaakt is door mensen met de voeten in de klei en niet door mensen die goed zijn in regeltjes maken. “De bedrijven willen geen organisatie die vanuit een ivoren toren wordt bestuurd.”

Taken
De ambities zijn groot. De stichting zegt de belangen van bouwkundige beveiligingsbedrijven en slotenmakers te behartigen met dus een kenniscentrum, een Nationale Richtlijn Beveiliging (NRB), een erkenningsregeling (NRB erkend bedrijf), een oplossingenregister (OR), een Safe-Grade classificering: met 3, 5 en 10 minuten braakvertraging en kwaliteitsdocumenten, zoals een certificaat, deelverklaring of opleveringsbewijs. Daarnaast wil men alle bouwkundige beveiligingsdisciplines samenbrengen en modulaire opleidingen, cursussen en trainingen geven. Ook onderzoek, beoordelingen en testen gaan tot de werkzaamheden behoren.

Eerste aanmeldingen zijn binnen
Voor wat de twee willen is een behoorlijk uitgebreide organisatie nodig. Die is er nog niet. Maar veel is er volgens Peters wel. De stichting neemt de structuur en werkwijze van CB&V over en alle benodigde documenten zijn inmiddels gereed, waaronder de Nationale Richtlijn Beveiliging, aan de hand waarvan bedrijven erkend worden. “De eerste tien bedrijven hebben zich de eerste dag al als aspirantlid aangemeld”, zegt Peters trots. Maar pas na het doorlopen van de volledige procedure met een positief resultaat, mag het bedrijf zich ‘NRB-erkend’ noemen.

Toegevoegde waarde
Maar wat voegt het Kennis Centrum Beveiliging toe aan bijvoorbeeld het CCV of de VEB? “PKVW was een goed initiatief, omdat het vanuit de politie werd opgezet en het niet de bedrijven waren die de regels bepaalden”, antwoordt Peters. Dit veranderde toen de politie zich in 2005 terugtrok. Frits van de Kant begon toen het CB&V, in samenwerking met SKG, SKH en SHR. Daar werd al snel duidelijk dat de commercie een flinke vinger in de pap kreeg. Ik werkte daar en merkte dat er onrust ontstond bij BORG- en PKVW-bedrijven, die hun invloed zagen verdwijnen. Rond 2015 ging ik hun klachten inventariseren. Die werden erger toen na de pensionering van Frits van de Kant de NBR naar de VHS overging en daar een langzame dood stierf. Alleen PKVW bleef over, maar er waren intussen uit onvrede ook andere regelingen ontstaan. Toen uiteindelijk PKVW bij CB&V werd weggehaald en overging naar Kiwa, vonden Mat Verstappen en ik het tijd voor iets geheel nieuws.”

Colleges
De initiatiefnemers tuigden een nieuwe organisatie op en schreven een erkenningsregeling en een aangepaste beveiligingsrichtlijn. “We hebben die extern op onderdelen laten toetsen. De terugkoppeling hebben we verwerkt, want als de markt het niet draagt, wordt een regeling nooit een succes”, aldus Peters. “De komende tijd zullen wij bedrijven die zich bij ons aansluiten vragen om ook bij te dragen aan de werkzaamheden van de stichting. Er komen onder andere colleges van deskundigen, advies en techniek. Ook komen er werkgroepen voor bepaalde thema’s. Daarin wordt deelgenomen door deskundigen van de aangesloten bedrijven. Als bedrijven bepaalde wensen hebben, zoals goedkeuring van een nieuw soort toegangsoplossing, dan beoordelen de colleges die, om vervolgens advies aan het bestuur uit te brengen. Dat kan besluiten de Nationale Richtlijn Beveiliging aan te passen. Om het voor de bedrijven financieel aantrekkelijk te houden, gaat de stichting niet voor accreditatie.

Stemrecht
Alleen bouwkundige beveiligingsbedrijven kunnen lid worden en krijgen daarmee inspraak. Producenten en andere belanghebbenden kunnen zich als partner aansluiten, maar krijgen geen stemrecht. “Zo voorkom je Poolse landdagen met eindeloze inspraakrondes”, aldus Peters. Andere belanghebbenden zullen wel deel kunnen uitmaken van de colleges. Daarbij wordt gedacht aan verzekeraars en consumentenorganisaties. Die zijn belangrijk voor het draagvlak van de regelingen in de markt. “We willen een zo breed mogelijk draagvlak en zo groot mogelijke objectiviteit”, benadrukt Peters. “En we zullen zeker niet zomaar elk bedrijf toelaten. De ongeveer 230 bouwkundige beveiligingsbedrijven die er zijn, kennen wij over het algemeen wel. Maar er komen ook nieuwe bedrijven. Die zullen wij extra kritisch beoordelen.”

Deel dit artikel via:

Schijn-zzp'ers

Premium partners

Suricat

Videoguard

Aritech

SequriX

Seagate

Wordt een partner