Beveiliging nieuws

Onze partners

HD Security

Hikvision

Paraat

Service Centrale Nederland

VEB

De Beveiligingsjurist

Securitas

Seris

RoSecure

Optex

Traka ASSA ABLOY

Connect Security

i-Pro

Eizo

SmartCell

Eagle Eye Networks

OSEC

Paxton

HID

ASSA ABLOY

BHVcertificaat.online

Alphatronics

Top Security

G4S

Kiwa

IDIS

Uniview

CDVI

VBN

Avigilon Alta

Explicate

CSL

ADI

Lobeco

Alarm Meldnet

VideoGuard

CardAccess

Unii

Seagate

Bosch Security Systems

Boon Edam

Nimo Dog Security

Milestone

ARAS

Centurion

20face

EAL

Brivo

NIBHV

Dahua

2N

SOBA

PG Security Systems

Masset Solutions

Crown Security Services

SMC Alarmcentrale

Sequrix

VAIBS

Regio Control Veldt

Advancis

ASIS

NetworxConnect

Genetec

Akuvox

Oribi ID Solutions

DZ Technologies

Secusoft

Nimo Drone Security

Bydemes

Trigion

Hanwha Vision Europe

VVNL

Gold-IP

GFT

MPL

JMB Groep

Add Secure

Nenova

Ajax Systems

Multiwacht

SmartSD

Koninklijke Oosterberg

Dero Security Products

Nieuwe installatievoorschriften voor mistgeneratoren

23 januari 2023
Redactie
06:49

Mistgeneratoren bewijzen zich in de praktijk als effectief middel om de schade bij inbraak te beperken. Van belang is wel dat de apparaten deskundig worden geïnstalleerd. Om installateurs daarbij te helpen, brengen de Federatie Veilig Nederland, Vereniging Erkende Beveiligingsbedrijven en Techniek Nederland nieuwe installatievoorschriften uit.

Er waren al installatievoorschriften, maar die zijn inmiddels zo’n 20 jaar oud. Omdat aan het concept van de mistgenerator in die periode weinig veranderd is, is dat niet echt een probleem, maar er is intussen natuurlijk ook veel ervaring opgedaan en de brancheorganisaties hebben de daarmee vergaarde kennis verwerkt in de geactualiseerde en verbeterde versie van de installatievoorschriften. Daarnaast kwam CENELEC in 2019 in Europees verband met de EN 50131-8:2019, die het uitgangspunt is geworden voor alle fabrikanten en importeurs van mistgeneratoren in Europa. De vernieuwde installatievoorschriften beperken zich tot mistgeneratoren die bedoeld zijn onder de EN 50131-8:2019.

Maximale effectiviteit
Een belangrijke verandering is dat de mistgenerator niet meer als een op zichzelf staande maatregel wordt beschouwd. Voor maximale effectiviteit dient het apparaat onderdeel te zijn van een integraal pakket aan bouwkundige en elektronische beveiligingsmaatregelen. Daarom is gezorgd voor een verbeterde aansluiting bij de Verbeterde Risicoklasse-indeling (VRKI) die door verzekeraars en beveiligingsbedrijven gebruikt wordt om het niveau van de beveiligingsmaatregelen af te stemmen op het risico van inbraak. Verder is integratie met onder andere de ventilatie noodzakelijk, om te voorkomen dat de mist snel weer verdwijnt.
De auteurs hebben er ook naar gestreefd om de vernieuwde installatievoorschriften zo praktisch en helder mogelijk te maken voor installateurs die mistgeneratoren leveren, voor meldkamers die op afstand de status van de apparaten bewaken en eindgebruikers, die op de hoogte moeten zijn van de randvoorwaarden die kleven aan het gebruik van een mistgenerator.

De finale versie is becommentarieerd door een vertegenwoordiger namens het Verbond van Verzekeraars, vandaar dat het VvV ook apart wordt genoemd bij de samenstellers van de richtlijn.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Seagate

Suricat

Videoguard

MPL

Wordt een partner