Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Centurion

Kiwa

Genetec

NetworxConnect

Alarm Meldnet

Regio Control Veldt

VBN

Paxton

Connect Security

Aritech

Add Secure

VideoGuard

IDIS

Seris

Eagle Eye Networks

Bydemes

Akuvox

HID

Paraat

SmartSD

Oribi ID Solutions

Optex

Crown Security Services

Unii

Traka ASSA ABLOY

Lobeco

ASIS

BHVcertificaat.online

ARAS

Nenova

Dero Security Products

Hanwha Vision Europe

Hikvision

Secusoft

Gold-IP

20face

Explicate

VVNL

SOBA

G4S

SMC Alarmcentrale

ASSA ABLOY

VAIBS

SmartCell

Network Optix

Bosch Security Systems

Sequrix

2N

VEB

NIBHV

PG Security Systems

Uniview

ADI

Multiwacht

Seagate

EAL

Milestone

Ajax Systems

CDVI

CSL

Masset Solutions

Alphatronics

Advancis

Trigion

Service Centrale Nederland

Avigilon Alta

Eizo

CardAccess

Securitas

i-Pro

Brivo

HD Security

Top Security

OSEC

DZ Technologies

Nieuwe wet inzet zzp’ers strijdig met beveiligingswetgeving

13 december 2019
Redactie
07:30

Volgens de Nederlandse Veiligheidsbranche is de wetgeving voor de inzet van zelfstandigen door beveiligingsbedrijven strijdig met de Wet particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus. Bovendien ligt een tarievenoorlog op de loer. De organisatie pleit daarom voor een branchespecifieke aanpassing.

Terwijl de Wet particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus (Wpbr) het inschakelen van zzp’ers feitelijk uitsluit, worden in de praktijk steeds meer zogeheten ND-vergunningen voor het uitoefenen van een beveiligingsbedrijf afgegeven aan zelfstandigen. Dit heeft een negatieve invloed op de kwaliteit van de beveiligingsdienstverlening en de veiligheid, aldus de Nederlandse Veiligheidsbranche in een reactie op nieuwe wetgeving inzake zzp’ers. Het doel van de Wet minimumbeloning zelfstandigenis zelfstandigen/werknemers en hun opdrachtgevers/werkgevers is het geven van meer zekerheid over de kwalificatie van de arbeidsrelatie.

Negatieve ontwikkeling
Punt is echter dat de Wpbr de inzet van zzp’ers formeel eigenlijk uitsluit. Op grond van die wet zijn beveiligingsbedrijven namelijk verplicht om zelf een ND-vergunning te hebben (af te geven door Dienst Justis) en bij de inzet van werkenden (in loondienst of als zelfstandige) een beveiligingsvergunning op naam aan te vragen. “Daarmee is ‘vrije vervanging’ feitelijk niet mogelijk”, zegt de Nederlandse Veiligheidsbranche. “Ook zal een beveiliger als gevolg van de kenmerken van de Wpbr en de aard van de werkzaamheden in de praktijk vrijwel altijd ‘onder gezag’ werken.” Ook dat belemmert echte zelfstandigheid. Dat niettemin het aantal zzp’ers groeit zien de branche en de politie, die toezicht houdt, als een negatieve ontwikkeling.

Race naar de bodem
In het wetsvoorstel van het kabinet is volgens de Nederlandse Veiligheidsbranche sowieso niet gekeken naar knelpunten die specifiek zijn voor de beveiligingssector. Ook het feit dat voor zzp’ers straks een algemeen geldend minimumtarief gehanteerd moet worden van 16 euro per uur, vindt de branche geen goed idee. Zo’n tarief zou best eens de norm kunnen worden voor opdrachtgevers. “De race naar de bodem is dan echt ingezet.”
Als er al een minimumtarief zou moeten gelden dan opteert de Nederlandse Veiligheidsbranche voor een systeem dat in de architecten-cao is ingevoerd namelijk een tarief van 150 procent van het salaris van een vergelijkbare werknemer (in dit geval beveiliger) in loondienst. “Op die manier wordt concurrentie op arbeidsvoorwaarden voorkomen.”

Deel dit artikel via:

Schijn-zzp'ers

Premium partners

Aritech

Suricat

Videoguard

SequriX

Seagate

Wordt een partner