25 jaar registeropleiding post-hbo DHM Security Management

Maandag 25 maart is het op de kop af 25 jaar geleden dat de eerste post-hbo registeropleiding DHM Security Management van start ging. De initiatiefnemers Bert Duijndam en Rob Ackx konden toen nog niet vermoeden dat de opleiding na ruim honderd lichtingen nog altijd volle klassen zou trekken.

De geschiedenis van de succesvolle opleiding gaat nog wat verder terug. Al op 12 november 1992 startte de eerste van vele gastlessen van de cursus DHM Security Management bij een aantal Hogescholen en Den Haag, Heerlen, Deventer en Den Bosch. Daar vormde de leerstof onderdeel van de post-hbo-opleiding facility management. In augustus 1993 publiceerde het vakblad Beveiliging hierover een artikel met de suggestie om het programma ook als aparte post-hbo-opleiding aan te bieden. Dat leidde tot veel positieve reacties. Reden voor Ackx en Duijndam om vanuit de Haagse Hogeschool een eerste zelfstandige DHM-opleiding te starten. Die ging op 25 maart 1994 van start.

Schot in de roos
Al snel bleek de opleiding een schot in de roos. Volgende lichtingen gingen van start en er werden ‘in company’-opleidingen gestart. Ook vanuit het buitenland was er belangstelling. De opleiding werd onderdeel van een pakket, dat ook Security & Techniek, Security & Recht en nog een aantal andere veiligheidsgerelateerde opleidingen bevatte. Wat goed werkte was de mogelijkheid om als gediplomeerde geregistreerd te worden als RSE (Register Security Expert) bij de Stichting SERN (Security Expert Register Nederland). Later werd daar MSec (Manager of Security) aan toegevoegd, voor wie naast Security Management ook Security & Techniek en Security & Recht had gevolgd. Bijna 25 jaar bleven Ackx en Duijndam zelf als docent actief, tot zij de opleiding kort geleden overdroegen aan SOBA Security Academy, waar de populaire opleiding nog altijd tot wachtlijsten leidt. Dit instituut verzorgt ook al enige tijd de opleiding Security & Techniek en start binnenkort met Security & Recht. Wie interesse heeft in DHM Security Management moet snel zijn, want ook de 105de opleiding, die 8 mei van start gaat, is bijna volgeboekt.

Gedeeld

Geef een reactie