360 kilo ketamine aangetroffen; grootste vangst ooit in Nederland

De politie-eenheid Noord-Holland heeft in een strafrechtelijk onderzoek naar een criminele organisatie op verschillende plaatsen in Nederland elf verdachten aangehouden. Naast de aanhoudingen, werden op veertien locaties doorzoekingen verricht, waarbij maar liefst 360 kilo van de drug ketamine werd aangetroffen.

Bij de actie waren ruim 250 politiemensen betrokken van zowel de eenheid Noord-Holland als van andere eenheden en werd ondersteuning geboden door een specialistisch team van Defensie. Het gebeurde al eind oktober, maar in verband met de aan verdachten opgelegde beperkingen, kon eerder geen informatie over de actie worden verstrekt.

Aanhoudingen
De criminele organisatie wordt ervan verdacht zich bezig te houden met grootschalige handel in verdovende middelen (cocaïne/amfetamine/methamfetamine) en met de handel in ketamine. De aangehouden verdachten zijn negen mannen en twee vrouwen. Zij variëren in leeftijd van 25 tot 60 jaar en zijn woonachtig in Hoofddorp, Heemskerk, Zandvoort, Amsterdam, Den Haag en Zwolle.
Een 32-jarige en een 37-jarige man, beiden woonachtig in Hoofddorp, worden gezien als de leiders van de criminele organisatie. Op dit moment zitten vier mannen nog vast, waaronder de beide hoofdverdachten, de andere verdachten zijn heengezonden maar zij blijven wel verdachte.

Doorzoekingen
De doorzoekingen vonden plaats in de woningen van de verdachten en in bedrijfsruimten in Hoofddorp, Amsterdam, Limmen, Losser en Gronau (Duitsland). Verschillende zoeklocaties werden gelijktijdig betreden, de politie werd hierbij ondersteund door diverse specialisten en speurhonden.
Bij deze doorzoekingen werden naast administratie onder andere ruim 350 kg ketamine met een straatwaarde van ruim 8 miljoen euro (de grootste hoeveelheid ketamine ooit aangetroffen in Nederland), ruim 100.000 euro in cash, enkele dure auto’s, twee vuurwapens en veel designer-artikelen inbeslaggenomen. De ketamine en het geld werden aangetroffen in verschillende verborgen ruimtes in een bedrijfsruimte in Hoofddorp.

Aanleiding en achtergrond
Het strafrechtelijk onderzoek werd in juni 2018 opgestart nadat de politie informatie ontving dat een van de hoofdverdachten zich bezig zou houden met de handel in verdovende middelen en ketamine. In het onderzoek is gebruik gemaakt van chatgesprekken die gevoerd werden met cryptotelefoons van EncroChat. Gedurende het onderzoek is bewijs verzameld voor de betrokkenheid van enkele verdachten bij een onderschepte partij van 400 kg cocaïne in een bedrijfsruimte in IJmuiden in februari 2019. Daarnaast wordt de criminele organisatie verdacht van het exploiteren van een drugslab in Drenthe waar methamfetamine werd geproduceerd en van een afvaldumping in Ermelo.

Ketamine
Ketamine is niet opgenomen op lijst I of II van de Opiumwet, maar is een geneesmiddel dat zonder registratie niet verhandeld mag worden of in handelsvoorraden in bezit mag zijn. Ketamine is in opkomst als partydrug, maar is zeer schadelijk voor de volksgezondheid. De handel gaat bovendien vaak gepaard met andere vormen van criminaliteit, zoals witwassen en wapenbezit.
Nu het een lopend strafrechtelijk onderzoek betreft kan er op dit moment geen nadere inhoudelijke informatie gedeeld worden. Het onderzoek wordt voortgezet. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Bron: politie.nl

Gedeeld

Geef een reactie