Beveiliging nieuws

Onze partners

VBN

ARAS

VVNL

Unii

Hanwha Vision Europe

Masset Solutions

ASIS

Alphatronics

Nenova

GFT

SMC Alarmcentrale

Eagle Eye Networks

20face

Service Centrale Nederland

CDVI

Connect Security

Traka ASSA ABLOY

Add Secure

VAIBS

Oribi ID Solutions

Milestone

Akuvox

Seris

Nimo Drone Security

Bosch Security Systems

Trigion

SmartCell

Advancis

ASSA ABLOY

Bydemes

Crown Security Services

Regio Control Veldt

Hikvision

Uniview

HD Security

Dero Security Products

Securitas

BHVcertificaat.online

RoSecure

NetworxConnect

VEB

Brivo

CardAccess

2N

DZ Technologies

Top Security

Genetec

Kiwa

Alarm Meldnet

SOBA

Paraat

JMB Groep

PG Security Systems

EAL

Nimo Dog Security

Seagate

De Beveiligingsjurist

IDIS

Eizo

ADI

Centurion

OSEC

HID

Sequrix

i-Pro

Lobeco

Optex

Paxton

Explicate

SmartSD

Multiwacht

NIBHV

Avigilon Alta

G4S

CSL

Gold-IP

VideoGuard

Ajax Systems

Secusoft

Aanslag met raketwerper vormt reële dreiging

13 juli 2021
Redactie
08:02

De uitzending van RTL Boulevard kon zaterdag niet doorgaan omdat er mogelijk een aanval met een raketwerper zou worden uitgevoerd op het gebouw aan het Amsterdamse Leidseplein. Dat klinkt bizar, maar is volgens wapenexpert Ad van Riel een reële mogelijkheid, zo zegt hij tegen RTL Nieuws.

Volgens NRC had de politie berichten onderschept waaruit opgemaakt kon worden dat er een aanslag met een raketwerper of automatische wapens zou worden uitgevoerd op het gebouw aan het drukke Leidseplein in de hoofdstad. Volgens wapenexpert Van Riel is dat zeker niet ondenkbaar. Eerder zijn al het redactiekantoor van Panorama en de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam met een raket onder vuur genomen. Met zo’n aanval zouden criminelen hun ongenoegen willen uiten over de berichtgeving rond Peter R. de Vries, die volgens RTL Boulevard zou zijn neergeschoten omdat hij bijstand verleende aan kroongetuige Nabil B. in het proces tegen de bende van Ridouan Taghi.

Joegoslavië
Volgens Van Riel is het niet moeilijk om aan raketwapens te komen. Tijdens de burgeroorlog in Joegoslavië behoorden ze tot de standaarduitrusting van militairen en na die oorlog zijn er veel in West-Europa terecht gekomen. Ze zijn bovendien makkelijk te vervoeren en het vergt geen lange opleiding om ermee te leren schieten. Het projectiel kan enorme verwoestingen aanrichten.
Voor RTL vormde de dreiging aanleiding om de opnames van RTL Boulevard voorlopig vanuit een door de politie beveiligde locatie op het Mediapark in Hilversum te laten plaatsvinden. De politie was ook bereid de studio op het Leidseplein te beveiligen, maar dat zou volgens een woordvoerder niet helpen tegen een aanval met een raket. Dat risico wilde men niet nemen in de drukke binnenstad van Amsterdam. Wapenexpert Cees de Waard zegt tegen RTL Nieuws dat een projectiel wel effectief is af te weren met kippengaas. Die methode wordt onder andere in Afghanistan toegepast. Een ontploffing wordt daarmee echter niet voorkomen, waardoor er alsnog doden kunnen vallen.

Deel dit artikel via:

Vlog 4

Premium partners

Videoguard

Seagate

Suricat

Wordt een partner