Aboutaleb wil boete voor ouders van messendragende jongeren

Als een minderjarige voor de tweede keer wordt betrapt met een mes op zak, moeten de ouders binnenkort een flinke boete kunnen krijgen. Dat ziet burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam als mogelijke oplossing van het messengeweld in zijn stad.

De Rotterdamse burgemeester wil ook jongeren een gebiedsverbod kunnen opleggen. Bijvoorbeeld dat zij na betrapt te zijn met een mes alleen nog de route van huis naar school mogen afleggen. Het is hem een doorn in het oog dat ouders vaak laconiek reageren als de politie komt vertellen dat zij hun kind hebben aangehouden met een mes op zak. Die houding zou kunnen veranderen als de tweede keer een boete van 2500 euro wordt opgelegd.

Geheel messenverbod lastig
Andere burgemeesters zien liever een geheel messenverbod. Maar wat dat betreft is Aboutaleb het eens met minister Grapperhaus, dat dit juridisch gezien moeilijk te realiseren is. Bovendien duurt het lang voordat een wetswijziging is doorgevoerd. Een last onder dwangsom, zoals de beoogde boete voor ouders officieel heet, is een bestaand instrument en kan dus direct worden ingevoerd. Volgens de burgemeester ziet de politie ook wel iets in zijn voorstel. Zo wordt in ieder geval voorkomen dat mensen in de winkel geen aardappelschilmesje meer kunnen kopen.

Gedeeld

Geef een reactie