Beveiliging nieuws

Onze partners

Nenova

Eizo

HID

Paraat

Paxton

Avigilon Alta

20face

IDIS

JMB Groep

CDVI

Bosch Security Systems

Ajax Systems

NetworxConnect

VAIBS

EAL

Hikvision

G4S

Seagate

Eagle Eye Networks

SmartCell

i-Pro

Nimo Dog Security

CSL

Centurion

Uniview

VBN

GFT

ARAS

De Beveiligingsjurist

VEB

BHVcertificaat.online

PG Security Systems

Advancis

ASSA ABLOY

NIBHV

Hanwha Vision Europe

Akuvox

Dahua

ASIS

Bydemes

Seris

Explicate

Multiwacht

VideoGuard

HD Security

Alarm Meldnet

CardAccess

Brivo

Alphatronics

Oribi ID Solutions

OSEC

Milestone

Nimo Drone Security

ADI

Top Security

Kiwa

MPL

Regio Control Veldt

Sequrix

Optex

Lobeco

VVNL

SMC Alarmcentrale

Traka ASSA ABLOY

Securitas

Trigion

Crown Security Services

Unii

Masset Solutions

Connect Security

Genetec

2N

SOBA

Secusoft

Service Centrale Nederland

SmartSD

DZ Technologies

RoSecure

Gold-IP

Add Secure

Dero Security Products

Afdeling voor zware criminelen in PI Leeuwarden

12 februari 2020
Redactie
22:07

Vanaf maart krijgt de PI Leeuwarden een speciale afdeling voor zware criminelen die meer beveiliging nodig hebben. Volgens divisiedirecteur Monique Schippers gaat het om risicovolle gedetineerden bij wie de kans groot is dat ze ook binnen de gevangenis doorgaan met crimineel gedrag.

Sommige gedetineerden hebben volgens DJI meer toezicht nodig dan een reguliere afdeling biedt. Er wordt gestart met deze afdeling met intensief toezicht in Leeuwarden waarna bekeken wordt binnen welke andere gevangenissen zo’n unit nodig is.

Georganiseerde misdaad
De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) heeft te maken met een groeiende toestroom van gedetineerden die betrokken zijn bij de zwaardere georganiseerde misdaad. Deze gedetineerden vormen een extra risico voor de orde, rust en veiligheid in de inrichtingen van DJI maar ook van de veiligheid in de samenleving. De DJI kiest ervoor om de risicovollere gedetineerden te scheiden van de reguliere gedetineerden, door ze te concentreren op een kleine afdeling waar intensiever toezicht is. De contacten met buiten en onderling kunnen hierdoor beter worden gemonitord. Ook wordt beter bewaakt dat reguliere gedetineerden ‘besmet’ raken door of gerekruteerd worden voor criminele activiteiten. Dit kan de orde en rust in de inrichting versterken en het detentieklimaat in de inrichtingen ten goede komen.

Ervaren personeel
Op de afdeling gaat ervaren personeel aan de slag, dat de afgelopen periode specifieke trainingen heeft gevolgd om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op hun werk. DJI heeft de ervaringen die in het verleden zijn opgedaan met een dergelijke speciale afdeling ingezet om de afdeling in Leeuwarden goed vorm te geven. De afdeling is zo gesitueerd dat er geen vermenging is met andere gedetineerden en de afdeling kan gebruik maken van diverse eigen voorzieningen (zoals separate mogelijkheden om te luchten, sporten, arbeid en koken). Activiteiten vinden zoveel mogelijk plaats op de afdeling zelf en er is geen sprake van vermenging of contacten met de rest van de gedetineerden in de PI. Door gedetineerden ondanks het intensieve toezicht zoveel mogelijk actief te houden en een programma te bieden, wordt de kans op ongewenst gedrag ingeperkt, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

MPL

Seagate

Suricat

Videoguard

Wordt een partner