Beveiliging nieuws

Onze partners

ASSA ABLOY

NetworxConnect

Advancis

EAL

2N

Optex

G4S

ASIS

Eagle Eye Networks

Connect Security

Service Centrale Nederland

DZ Technologies

Sequrix

ARAS

Hanwha Vision Europe

JMB Groep

Paxton

Lobeco

SmartCell

Avigilon Alta

Nenova

Akuvox

CardAccess

Oribi ID Solutions

ADI

Securitas

Masset Solutions

HID

NIBHV

Milestone

VAIBS

Dero Security Products

Gold-IP

Kiwa

Eizo

Genetec

Add Secure

Trigion

Regio Control Veldt

Alphatronics

Bydemes

IDIS

Uniview

PG Security Systems

CDVI

GFT

SOBA

SMC Alarmcentrale

Unii

Explicate

HD Security

RoSecure

Seris

Seagate

Nimo Drone Security

MPL

Top Security

SmartSD

Paraat

Dahua

i-Pro

Multiwacht

Hikvision

Crown Security Services

20face

Traka ASSA ABLOY

De Beveiligingsjurist

Secusoft

Alarm Meldnet

CSL

Ajax Systems

Bosch Security Systems

Brivo

VVNL

VideoGuard

Nimo Dog Security

Centurion

VBN

VEB

BHVcertificaat.online

OSEC

Agressie en bedreiging tegen journalisten neemt toe

6 juni 2021
Redactie
07:35

Meer dan acht op de tien journalisten hebben wel eens te maken met een vorm van agressie of bedreiging. Dit is een duidelijke toename ten opzichte van 2017, toen zes op de tien journalisten
hiermee te maken hadden. Dit maakt PersVeilig bekend, een organisatie die zich inzet voor de veiligheid van journalisten.

Cameramensen en fotojournalisten worden vaker dan gemiddeld
geconfronteerd met agressie en bedreiging. Ook de frequentie van agressie neemt toe. Drie op de tien journalisten hebben maandelijks of vaker te maken met een incident, in 2017 was dit nog 18 procent. Deze toename ervaren journalisten ook. Meer dan de helft van hen heeft het idee dat agressie en bedreiging is toegenomen.

Persvrijheid in het geding
Agressie en bedreiging laat haar sporen na bij journalisten. Meer dan zestig procent ervaart hier persoonlijk gevolgen van en voor vier op de tien heeft het invloed op hun werk. Zij zijn
voorzichtiger geworden met hun publicaties of hebben minder plezier in hun werk als journalist.
Dertien procent heeft weleens overwogen om uit de journalistiek te stappen vanwege een bedreigend werkklimaat. Naast deze zorgen op individueel niveau beamen journalisten massaal (93%) dat agressie of bedreiging een reëel en actueel gevaar vormt voor de persvrijheid. Anderzijds zegt een deel van de journalisten (14%) meer vastberaden te zijn geworden om hun werk voort te zetten.

Vooral verbale agressie
Journalisten worden voornamelijk geconfronteerd met verbaal geweld. Een vijfde kreeg te maken met juridische dreiging en 17 procent is getroffen door fysiek geweld. Agressie of bedreiging komt volgens journalisten vooral vanuit de ‘gewone burger’ (60%) die publicatie wil voorkomen (28%). Ze worden aangesproken op straat terwijl zij aan het werk zijn en worden bedreigd met geweld als zij foto’s niet verwijderen. Journalisten bespreken de problemen onderling, maar doen vrijwel nooit (4%) aangifte. Men denkt dat er toch niets met de aangifte wordt gedaan of dat agressie nu eenmaal bij het werk hoort. Driekwart is tevreden over de bescherming die de werkgever biedt, maar freelancers zeggen veel minder vaak bescherming van opdrachtgevers te krijgen. Als bescherming noemen zij een collega die mee mag of een bodyguard of dat het risico vooraf goed wordt ingeschat.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Videoguard

Suricat

MPL

Seagate

Wordt een partner