Beveiliging nieuws

Onze partners

Optex

Explicate

Kiwa

CSL

Multiwacht

Alphatronics

Hanwha Vision Europe

Genetec

SOBA

DZ Technologies

Nimo Drone Security

Nenova

JMB Groep

CDVI

Lobeco

Paraat

G4S

Advancis

Oribi ID Solutions

Ajax Systems

Uniview

Akuvox

Seagate

Traka ASSA ABLOY

Dero Security Products

Add Secure

Bosch Security Systems

Nimo Dog Security

SmartSD

i-Pro

Hikvision

Unii

2N

SmartCell

De Beveiligingsjurist

PG Security Systems

ARAS

MPL

Paxton

Securitas

Avigilon Alta

Eagle Eye Networks

Dahua

GFT

VBN

Milestone

ADI

Crown Security Services

Top Security

Seris

EAL

HD Security

Centurion

BHVcertificaat.online

ASIS

NIBHV

Trigion

20face

Eizo

RoSecure

Sequrix

ASSA ABLOY

VVNL

VAIBS

Gold-IP

HID

Masset Solutions

OSEC

Alarm Meldnet

Brivo

Regio Control Veldt

SMC Alarmcentrale

Bydemes

NetworxConnect

Secusoft

VideoGuard

Service Centrale Nederland

VEB

CardAccess

IDIS

Connect Security

AIVD onderzoekt of Huawei ‘achterdeurtjes’ gebruikt

16 mei 2019
Redactie
06:31

De inlichtingendienst AIVD verdenkt Huawei van spionage bij een Nederlands telecombedrijf. Dat schrijft de Volkskrant op basis van ‘anonieme bronnen’. Er zou apparatuur zijn geleverd, die de Chinese regering toegang verschaft tot gegevens van klanten van het telecombedrijf.

Huawei is de grootste aanbieder van telecomapparatuur ter wereld en is de beoogde leverancier van systemen voor het nieuw aan te leggen 5G-netwerk in Nederland en vele andere landen. Het bedrijf staat echter ter discussie omdat het nauwe banden zou hebben met de Chinese overheid. Critici zijn bang dat de fabrikant door de overheid gedwongen wordt om ‘achterdeurtjes’ in de apparatuur in te bouwen, waardoor het verkeer over het 5G-netwerk bespioneerd kan worden. Vanzelfsprekend spreekt Huawei deze verdenkingen fel tegen. Er is ook nog geen bewijs voor gevonden. Daar gaat de AIVD nu naar op zoek, aldus de Volkskrant, om te voorkomen dat een eventueel lek pas ontdekt wordt als straks voor honderden miljarden in de nieuwe technologie geïnvesteerd is.

Verboden
De Amerikanen lijken er ook zonder onderzoek al van overtuigd te zijn dat Huawei niet te vertrouwen is. Het is de Chinese fabrikant sinds afgelopen nacht verboden om apparatuur te leveren voor Amerikaanse netwerken. Ook wil Donald Trump een verbod op de handel in computerchips van Huawei. Hij zet andere landen onder druk om hetzelfde te doen, maar de Europese landen en ook de telecombedrijven willen daarin niet meegaan, zolang niet onomstotelijk is vast komen te staan dat de Chinese fabrikant werkelijk overheidsspionage faciliteert.
Binnenkort zal een besluit moeten worden genomen welke fabrikant de apparatuur voor het 5G-netwerk mag leveren. Een taskforce onder leiding van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) moet voor het eind van deze maand rapporteren of Huawei mag meedingen naar de opdracht. KPN maakt overigens al op grote schaal gebruik van apparatuur van de Chinese fabrikant, maar niet voor vitale onderdelen. Dat zal ook in de toekomst niet gebeuren, aldus het telecombedrijf.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

MPL

Videoguard

Suricat

Seagate

Wordt een partner