Beveiliging nieuws

Onze partners

JMB Groep

Advancis

Uniview

VideoGuard

Eizo

Dero Security Products

Eagle Eye Networks

Regio Control Veldt

Nimo Dog Security

20face

ADI

DZ Technologies

Seagate

Gold-IP

Bosch Security Systems

Nenova

Unii

SmartCell

RoSecure

CardAccess

Bydemes

ASSA ABLOY

VVNL

Avigilon Alta

NetworxConnect

VAIBS

Milestone

Optex

Trigion

OSEC

Centurion

Genetec

Hikvision

Brivo

Akuvox

Securitas

Oribi ID Solutions

i-Pro

Masset Solutions

Nimo Drone Security

Lobeco

SmartSD

NIBHV

Multiwacht

2N

Alphatronics

Add Secure

CSL

Seris

SMC Alarmcentrale

ASIS

Ajax Systems

Paxton

Sequrix

Service Centrale Nederland

HD Security

Explicate

GFT

VEB

PG Security Systems

MPL

Top Security

Paraat

Hanwha Vision Europe

EAL

VBN

IDIS

Secusoft

SOBA

Traka ASSA ABLOY

Alarm Meldnet

ARAS

HID

Kiwa

Crown Security Services

BHVcertificaat.online

G4S

CDVI

Connect Security

Dahua

De Beveiligingsjurist

Alerte vrouw (77) doet oplichter de das om

9 juli 2021
Redactie
05:52

Dankzij de oplettendheid van een 77-jarige vrouw uit Papendrecht kon de politie op heterdaad een 24-jarige serieoplichter uit Almere aanhouden. Hij kwam bij haar aan de deur om te helpen haar spaargeld over te boeken naar een ‘veilige’ rekening. De gewaarschuwde politie stond klaar om hem in te rekenen.

De man wordt verdacht van oplichting van meerdere mensen, waarbij in totaal voor tienduizenden euro’s is buitgemaakt. Afgelopen vrijdag probeerde hij zijn trucje echter op de verkeerde uit. De 77-jarige vrouw uit Papendrecht kreeg eerst een vrouw aan de lijn die zich voordeed als bankmedewerkster. Zij vertelde de vrouw dat er iets mis was met haar bankrekening en dat ze dit kon oplossen door geld over te boeken naar een andere rekening. Toen de vrouw hier niet direct op inging, gaf de nepbankmedewerkster aan dat er een mannelijke collega van haar in de buurt was, die langs zou komen om te helpen.

Heterdaad
De Papendrechtse had geen goed gevoel bij het telefoongesprek en informeerde haar overburen. Deze alarmeerden de politie die er direct naartoe ging. De 24-jarige man die zich voordeed als de bankmedewerker kon hierdoor op heterdaad worden aangehouden. De politie heeft de Papendrechtse en haar overburen in het zonnetje gezet en bedankt voor hun oplettendheid, doortastendheid en daadkracht! Er wordt verder onderzoek naar de oplichting uitgevoerd en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten. De rechter-commissaris heeft besloten dat de aangehouden man nog twee weken vast moet blijven zitten.

De werkwijze van criminelen
Regelmatig wordt er aangifte gedaan door mensen die slachtoffer zijn geworden van bankhelpdeskfraude, al dan niet gecombineerd met een babbeltruc. Bij deze vorm van oplichting belt de oplichter anoniem of met een ‘gespoofed’ nummer. Spoofen is een technisch trucje, waardoor op het scherm van de mobiel de naam van de bank verschijnt. In werkelijkheid belt een cybercrimineel die zich op deze manier voordoet als bankmedewerker. Vervolgens vertelt de oplichter, de nepbankmedewerker, dat de bankrekening gehackt is en dat er verdachte transacties te zien zijn op de rekening. De oplichter zal er op aandringen om geld over te maken naar een ‘kluisrekening’ of ‘veilige rekening’.

Andere truc
Een andere truc is dat de oplichter vertelt dat een nieuwe bankpas wordt opgestuurd. De oplichter vraagt naar de pincode van de ‘oude’ bankpas en zegt dat er meteen een bankmedewerker langskomt om deze pas op te halen. Het enige wat iemand hoeft te doen, is de bankpas (al dan niet doorgeknipt) in een envelop doen en afgeven aan de ‘bankmedewerker’. Een ordinaire babbeltruc, want binnen enkele minuten wordt vervolgens de rekening geplunderd.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

MPL

Videoguard

Seagate

Suricat

Wordt een partner