Beveiliging nieuws

Onze partners

2N

Bydemes

Crown Security Services

Nimo Dog Security

VAIBS

Alarm Meldnet

Nenova

Ajax Systems

Avigilon Alta

SMC Alarmcentrale

VVNL

Gold-IP

Dahua

Eizo

Eagle Eye Networks

Hikvision

Trigion

GFT

Centurion

NetworxConnect

ASSA ABLOY

SOBA

CSL

ADI

Oribi ID Solutions

BHVcertificaat.online

Regio Control Veldt

Securitas

Add Secure

Alphatronics

HID

VBN

Unii

CardAccess

Sequrix

CDVI

Service Centrale Nederland

IDIS

OSEC

Paraat

ASIS

Uniview

MPL

Dero Security Products

Top Security

DZ Technologies

Nimo Drone Security

Kiwa

Seagate

Advancis

Genetec

RoSecure

i-Pro

Optex

Hanwha Vision Europe

20face

Paxton

Masset Solutions

HD Security

EAL

ARAS

De Beveiligingsjurist

Akuvox

JMB Groep

G4S

PG Security Systems

Brivo

Bosch Security Systems

Secusoft

Seris

Connect Security

Explicate

VEB

Multiwacht

VideoGuard

NIBHV

Milestone

SmartCell

SmartSD

Lobeco

Traka ASSA ABLOY

Android-telefoons kwetsbaar voor plunderen bankrekening

14 juli 2021
Redactie
10:58

De politie waarschuwt gebruikers van een Android-telefoon. Er worden momenteel sms’jes verstuurd over een ontvangen voicemailbericht. Wie op de link in het bericht klikt, geeft criminelen toegang tot de telefoon. Via een bank app op de telefoon is vervolgens geld te stelen.

De mallware, ook wel FluBot of Cabassous genoemd, besmet smartphones. Na België worden dergelijke sms’jes nu ook in Nederland gesignaleerd. Is FluBot eenmaal geïnstalleerd, dan heeft de malware volledige toegang tot de smartphone. Op deze manier wordt geprobeerd geld te stelen via de bank app. Zolang niet op de link wordt geklikt, is het sms’je niet schadelijk. Het advies is om het na ontvangst direct te verwijderen.

Nieuwe variant
In mei 2021 waarschuwde de politie hier ook al voor. Toen ging het over een ontvangen postpakket van bijvoorbeeld DHL of UPS, met daarin een link naar een namaakapp. In deze nieuwe variant wordt een sms verstuurd met de melding dat er een voicemailbericht klaarstaat met een link naar het bericht. Wanneer op de link in het bericht wordt geklikt, komt het slachtoffer op een pagina terecht buiten de appstore waarin wordt gevraagd om een (namaak) app te downloaden om het voicemailbericht te kunnen beluisteren. Door daadwerkelijk op de link te klikken wordt de malware op de smartphone gedownload.

Adresboek
Eenmaal gedownload is FluBot als een bestand op de smartphone geïnstalleerd. Op het moment dat een over te boeken bedrag via een bank app wordt bevestigd, gaat de malware werken en wordt (veel) geld overgemaakt naar een buitenlandse bankrekening. Daarnaast kijkt FluBot ook naar het adresboek om alle telefoonnummers te gebruiken om zichzelf verder te verspreiden.
Het is belangrijk dat gebruikers van smartphones alléén de originele apps op de telefoon installeren (en gebruiken) vanuit de Google Play Store of de Apple App Store. Is de telefoon toch besmet, dan is de malware alleen nog te verwijderen door de smartphone terug te zetten naar de fabrieksinstellingen. Alle gegevens gaan dan wel verloren.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Suricat

Seagate

MPL

Videoguard

Wordt een partner