Beveiliging nieuws

Onze partners

2N

Eagle Eye Networks

Avigilon Alta

SMC Alarmcentrale

Nimo Drone Security

ASIS

CDVI

Centurion

PG Security Systems

Alarm Meldnet

Paxton

DZ Technologies

Bydemes

VEB

Gold-IP

Milestone

Uniview

ADI

Akuvox

IDIS

Crown Security Services

Hikvision

CardAccess

Regio Control Veldt

VAIBS

CSL

Seagate

Optex

Seris

Eizo

BHVcertificaat.online

JMB Groep

SmartSD

Multiwacht

GFT

VBN

Nenova

Hanwha Vision Europe

G4S

EAL

Top Security

Connect Security

NIBHV

Add Secure

20face

SmartCell

MPL

ARAS

Oribi ID Solutions

VVNL

ASSA ABLOY

VideoGuard

Secusoft

Traka ASSA ABLOY

NetworxConnect

RoSecure

Service Centrale Nederland

Dahua

Advancis

i-Pro

HID

Explicate

Kiwa

De Beveiligingsjurist

OSEC

Trigion

Genetec

Unii

Brivo

Securitas

Dero Security Products

Lobeco

Nimo Dog Security

Sequrix

Alphatronics

HD Security

Bosch Security Systems

Masset Solutions

Ajax Systems

Paraat

SOBA

AP onderzoekt koorts meten werknemers tijdens corona

27 november 2020
Redactie
06:49

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft twee grote bedrijven onderzocht die de temperatuur van hun personeel meten vanwege corona. De AP constateerde dat beide bedrijven, waaronder een multinational, de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) overtreden.

De AP kreeg al snel na de uitbraak van het coronavirus in Nederland veel vragen en klachten over temperatuurmetingen. Bijvoorbeeld in de horeca, winkels, fabrieken en kantoren. De AP besloot zich vooral te richten op het opmeten van de temperatuur op de werkplek.
Monique Verdier, vicevoorzitter van de AP: “De AP begrijpt dat werkgevers maatregelen willen nemen om de risico’s van het coronavirus te beperken, maar de maatregelen moeten wel binnen de grenzen van de wet blijven. Werknemers zijn niet altijd in de positie om de meting te weigeren of te ontwijken. Daarom heeft de AP besloten om hier onderzoek naar te doen.”

Persoonsgegeven
Een lichaamstemperatuur is een persoonsgegeven als deze temperatuur te herleiden is tot een specifiek persoon. Bij beide organisaties is dit zo. De organisaties kunnen namelijk achterhalen wie een normale of een te hoge temperatuur heeft.
Een lichaamstemperatuur zegt iets over iemands gezondheid. Daarom is het niet alleen een persoonsgegeven, maar ook een gezondheidsgegeven. En gezondheidsgegevens zijn bijzondere persoonsgegevens, waarvoor speciale regels gelden.

Toestemming geldt niet
Het is meestal verboden om bijzondere persoonsgegevens te verwerken, tenzij er een uitzondering uit de wet geldt. Een mogelijke uitzondering is als iemand uitdrukkelijke toestemming geeft.
Een van de twee bedrijven vraagt direct voorafgaand aan de meting toestemming aan de werknemers om hun temperatuur op te meten. Toch geldt die toestemming niet.
Verdier licht dit toe: “Mensen moeten in vrijheid toestemming kunnen geven. Maar werknemers zullen zich vaak onder druk gezet voelen om toestemming te geven aan hun werkgever. Bovendien mag toestemming weigeren geen nadelige gevolgen hebben. Bij dit bedrijf mochten medewerkers die weigerden niet naar binnen. Daardoor is de temperatuurmeting op deze manier dus niet toegestaan.”

Wat wel en niet mag
De AP heeft beide organisaties aangespoord om zaken te verbeteren. Over enige tijd controleert de AP de organisaties opnieuw om vast te stellen of de manier van temperaturen is aangepast.
Het meten van de temperatuur van werknemers of klanten is overigens niet per definitie verboden. Wel dient aan een aantal voorwaarden voldaan te worden. Werknemers moeten er vrijwillig, discreet en anoniem gebruik van kunnen maken en dan op grond van het eigen verantwoordelijkheidsgevoel kunnen besluiten zich ziek te melden als er sprake is van koorts. Bij kritische omstandigheden mag een bevoegd (bedrijfs)arts de meting verrichten, maar die mag de uitslag dan weer niet met de werkgever/opdrachtgever delen.

Voor meer informatie over op welke manier temperaturen wel en niet mag, zie dossier Temperaturen tijdens corona.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Suricat

Seagate

MPL

Videoguard

Wordt een partner