Beveiliging nieuws

Onze partners

ARAS

Service Centrale Nederland

SMC Alarmcentrale

JMB Groep

BHVcertificaat.online

Nimo Drone Security

RoSecure

Bosch Security Systems

Bydemes

CDVI

Multiwacht

Top Security

Nenova

NIBHV

Centurion

Dahua

ADI

PG Security Systems

CSL

2N

Uniview

Regio Control Veldt

SmartCell

VEB

Optex

Akuvox

Milestone

Brivo

VideoGuard

De Beveiligingsjurist

Paxton

DZ Technologies

Traka ASSA ABLOY

i-Pro

Dero Security Products

CardAccess

Lobeco

Paraat

HD Security

ASSA ABLOY

G4S

VBN

Add Secure

VVNL

EAL

OSEC

Secusoft

Hanwha Vision Europe

Nimo Dog Security

GFT

Avigilon Alta

MPL

Hikvision

Trigion

Seris

Connect Security

Explicate

Securitas

Advancis

Crown Security Services

ASIS

Kiwa

IDIS

Oribi ID Solutions

SmartSD

VAIBS

Unii

Masset Solutions

Eagle Eye Networks

Ajax Systems

HID

NetworxConnect

Alarm Meldnet

SOBA

Genetec

Eizo

Gold-IP

Sequrix

Alphatronics

20face

Seagate

Banken naarstig op zoek naar witwascontroleurs

6 oktober 2019
Redactie
18:27

Banken weten niet meer waar ze personeel vandaan moeten halen voor controle op witwassen, het financieren van terrorisme en andere criminele praktijken. ABN Amro, ING en Rabobank namen het afgelopen jaar al honderden mensen aan voor dergelijke functies, maar komen er ook nog honderden te kort.

De speciale medewerkers zijn nodig omdat banken verplicht zijn hun klanten te controleren op illegale praktijken. Als die verplichting verzaakt wordt, kan dat tot zeer hoge boetes leiden. Zo moest ING vorig jaar een schikking treffen met het Openbaar Ministerie voor een recordbedrag van 775 miljoen euro. Ook de Rabobank kreeg een boete van toezichthouder De Nederlandsche Bank. Vorige week bleek dat ook tegen ABN Amro een strafrechtelijk onderzoek loopt. Behalve de schade door de boetes, lopen de banken ook reputatieschade op door de kwesties.

Volop vacatures
Zogenoemde Customer Due Diligence Specialisten worden aangesteld om klanten van banken na te trekken. ABN Amro had er eind 2018 al 600 in dienst en breidde dat aantal uit tot zo’n 1150. Volgens de bank zijn er nog zo’n 200 extra nodig. ING heeft inmiddels 3000 medewerkers die transacties controleren. Toch heeft ook deze bank nog volop vacatures. Ook bij de Rabobank zijn sollicitanten nog altijd meer dan welkom. Vooral als zij een universitaire of hbo-opleiding in bedrijfseconomie of rechten hebben gevolgd. Daarnaast worden criminologen en historici gevraagd. Ervaring is lang niet altijd vereist. Veel banken nemen via uitzend- en recruitmentbureaus ook jong afgestudeerden aan. Er wordt verder gedacht aan het omscholen van bestaande medewerkers. Bij ABN Amro gebeurt dat aan de speciaal hiervoor opgezette Detecting Financial Crime Academy. Banken zouden ook graag gegevens onderling uitwisselen om verdachte personen in beeld te krijgen, maar op dat gebied ligt de privacywetgeving in de weg.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Suricat

MPL

Videoguard

Seagate

Wordt een partner