Banken naarstig op zoek naar witwascontroleurs

Banken weten niet meer waar ze personeel vandaan moeten halen voor controle op witwassen, het financieren van terrorisme en andere criminele praktijken. ABN Amro, ING en Rabobank namen het afgelopen jaar al honderden mensen aan voor dergelijke functies, maar komen er ook nog honderden te kort.

De speciale medewerkers zijn nodig omdat banken verplicht zijn hun klanten te controleren op illegale praktijken. Als die verplichting verzaakt wordt, kan dat tot zeer hoge boetes leiden. Zo moest ING vorig jaar een schikking treffen met het Openbaar Ministerie voor een recordbedrag van 775 miljoen euro. Ook de Rabobank kreeg een boete van toezichthouder De Nederlandsche Bank. Vorige week bleek dat ook tegen ABN Amro een strafrechtelijk onderzoek loopt. Behalve de schade door de boetes, lopen de banken ook reputatieschade op door de kwesties.

Volop vacatures
Zogenoemde Customer Due Diligence Specialisten worden aangesteld om klanten van banken na te trekken. ABN Amro had er eind 2018 al 600 in dienst en breidde dat aantal uit tot zo’n 1150. Volgens de bank zijn er nog zo’n 200 extra nodig. ING heeft inmiddels 3000 medewerkers die transacties controleren. Toch heeft ook deze bank nog volop vacatures. Ook bij de Rabobank zijn sollicitanten nog altijd meer dan welkom. Vooral als zij een universitaire of hbo-opleiding in bedrijfseconomie of rechten hebben gevolgd. Daarnaast worden criminologen en historici gevraagd. Ervaring is lang niet altijd vereist. Veel banken nemen via uitzend- en recruitmentbureaus ook jong afgestudeerden aan. Er wordt verder gedacht aan het omscholen van bestaande medewerkers. Bij ABN Amro gebeurt dat aan de speciaal hiervoor opgezette Detecting Financial Crime Academy. Banken zouden ook graag gegevens onderling uitwisselen om verdachte personen in beeld te krijgen, maar op dat gebied ligt de privacywetgeving in de weg.

Gedeeld

Geef een reactie