Beveiliging nieuws

Onze partners

PG Security Systems

Paxton

Nenova

20face

VideoGuard

Securitas

Seagate

JMB Groep

SOBA

Brivo

Service Centrale Nederland

BHVcertificaat.online

Paraat

Ajax Systems

NIBHV

Milestone

Avigilon Alta

Traka ASSA ABLOY

HD Security

SmartSD

Uniview

Secusoft

2N

Connect Security

Koninklijke Oosterberg

SmartCell

VEB

Unii

Sequrix

Bosch Security Systems

DZ Technologies

Bydemes

Top Security

Akuvox

Oribi ID Solutions

Add Secure

Hikvision

Alarm Meldnet

G4S

ASIS

CardAccess

RoSecure

CDVI

ARAS

MPL

VBN

Eagle Eye Networks

Dahua

Centurion

CSL

Nimo Drone Security

Trigion

HID

Multiwacht

EAL

Eizo

Genetec

Explicate

IDIS

Advancis

GFT

Nimo Dog Security

i-Pro

Seris

Alphatronics

VVNL

OSEC

Masset Solutions

ADI

SMC Alarmcentrale

Crown Security Services

Kiwa

Hanwha Vision Europe

Dero Security Products

Regio Control Veldt

Gold-IP

Lobeco

ASSA ABLOY

De Beveiligingsjurist

VAIBS

NetworxConnect

Optex

Bedreigde bedrijven Amsterdam vaak banden met criminaliteit

1 juli 2020
Redactie
05:58

Amsterdamse bedrijven waar de afgelopen jaren handgranaten voor de deur zijn gelegd of die zijn beschoten, hebben volgens de politie vaak banden met criminele netwerken. Dat schrijft Het Parool vandaag. Daders zijn vaak jonge jongens die ingehuurd worden door zogenoemde criminele makelaars.

De politie baseert zich op cijfers van de taskforce Geweld en Intimidatie Tegen Ondernemers (GITO). Hierin werkt de politie samen met justitie, gemeente en Belastingdienst. 26 keer werden ondernemers bedreigd met achtergelaten explosieven en dertien keer werd op hun pand geschoten. Twee ondernemers kregen met beide vormen van intimidatie te maken. Behalve met de schrik werden de slachtoffers ook geconfronteerd met een gedwongen sluiting, vanwege het grote risico voor de omgeving.

Conflicten tussen criminelen
Volgens de politie hebben bijna alle bedreigingen te maken met conflicten tussen criminelen. Dit zou blijken uit nader onderzoek naar de eigenaren van de getroffen bedrijven. Soms maken de ondernemers zelf deel uit van criminele netwerken. Andere zijn hun zaak gestart met een lening van drugscriminelen en worden bedreigd omdat zij bijvoorbeeld niet tijdig aflossen. Ook zijn er aanwijzingen dat bedreigde ondernemers zich bezighouden met ‘schijnbeheer’ en ondergronds bankieren. Over de reden van de bedreigingen wordt angstvallig gezwegen. Soms worden wel daders opgepakt, maar die blijken meestal niets met hun slachtoffer te maken te hebben. Het zijn vaak jongens tussen de 18 en 25 jaar die voor 500 tot 1000 euro een klusje opknappen voor wat de politie makelaars in geweld noemt. Een van de taken van de Taskforce is het laten samenwerken van diensten en het laten ontwikkelen van een geautomatiseerd systeem om ondernemingen te screenen op verdachte financiering. Geïntimideerde ondernemingen worden overigens niet langer standaard voor drie maanden gesloten. Dat maakt het voor criminelen minder interessant om deze vorm van dreiging toe te passen.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Suricat

Seagate

MPL

Videoguard

Wordt een partner