Beveiliging nieuws

Onze partners

SmartSD

Advancis

Nimo Dog Security

De Beveiligingsjurist

Bosch Security Systems

CSL

Multiwacht

Unii

Hanwha Vision Europe

SOBA

Centurion

Dero Security Products

Hikvision

Oribi ID Solutions

SMC Alarmcentrale

EAL

HD Security

Paxton

VVNL

Genetec

VEB

VBN

20face

BHVcertificaat.online

RoSecure

Uniview

Lobeco

ASIS

VAIBS

Secusoft

Ajax Systems

Trigion

SmartCell

Explicate

Seagate

JMB Groep

Top Security

NIBHV

IDIS

Brivo

ASSA ABLOY

ADI

Nimo Drone Security

Eizo

Optex

2N

i-Pro

Sequrix

G4S

GFT

Service Centrale Nederland

Nenova

Masset Solutions

Avigilon Alta

Seris

DZ Technologies

ARAS

HID

Alarm Meldnet

PG Security Systems

Gold-IP

Crown Security Services

Milestone

Kiwa

Securitas

NetworxConnect

Bydemes

VideoGuard

Paraat

CardAccess

OSEC

Akuvox

Regio Control Veldt

Connect Security

CDVI

Traka ASSA ABLOY

Add Secure

Alphatronics

Eagle Eye Networks

Bedrijfsleven neemt onvoldoende veiligheidsmaatregelen

2 november 2017
Redactie
12:20

Het Nederlandse bedrijfsleven is niet voldoende ingericht om zich te beschermen tegen onder andere datalekken, identiteitsfraude en terreur. Uit onderzoek van beveiligingsbedrijf Securitas blijkt dat, ondanks de technologische ontwikkelingen, het bedrijfsleven een flinke inhaalslag moet maken op het gebied van beveiliging.

Meer dan de helft (55%) van de organisaties geeft in het onderzoek aan de afgelopen twee jaar geen wijzigingen te hebben doorgevoerd in hun beveiligingsbeleid. Securitas luidt de noodklok en introduceert daarom vandaag Het Nieuwe Beveiligen: een proactieve visie op beveiligen vanuit bewustwording, participatie en integraliteit.

Dreigingen voor de werkomgeving
Een veranderende maatschappij vraagt om nieuwe beveiligingsstrategieën; van reactieve naar proactieve veiligheidsoplossingen. Het merendeel van het Nederlandse bedrijfsleven erkent dat; 80% ziet bijvoorbeeld dat technologische ontwikkelingen dreigingen vormen voor de werkomgeving. Datalekken via intranet en e-mail worden gezien als de belangrijkste dreigingen; 48% ziet een datalek als bedreigend. Binnen ICT-afdelingen is dit zelfs 65 procent.

Internet of things en social engineering
Op de tweede plek van technologische bedreigingen noemen organisaties het Internet of Things (IoT); 42% ziet een gevaar in het verbinden van elektronica via een internetverbinding. Op de derde plek wordt social engineering (b.v. phishing) genoemd als meest zorgelijke bedreiging (35%). Dit wordt met name in het publieke domein als een bedreiging gezien (55%).

Agressie en terreurdreiging
Ook geeft het Nederlandse bedrijfsleven aan een gevaar in fysieke en maatschappelijke bedreigingen te zien. Bijvoorbeeld ongeoorloofde toegang (45%) of agressie en geweld. Laatstgenoemde wordt door 57 procent in de publieke sector als een dreiging gezien. Terreurdreiging wordt door meer dan een kwart (26%) als een directe dreiging gezien. De 24-uurs economie (altijd bereikbaar zijn) vormt volgens meer dan een vijfde (22%) een bedreiging.

Beveiligingsbeleid reactief ingericht
Ondanks dat organisaties zich bewust zijn van dreigingen blijkt het beveiligingsbeleid nog veelal reactief ingericht. Hoewel meer dan 80 procent van de respondenten vindt dat technologische ontwikkelingen organisaties dwingen voortdurend alert te zijn, is nog geen 50 procent ervan overtuigd dat er in hun organisatie daadwerkelijk proactief wordt gehandeld om afwijkingen te signaleren. Ook geeft 43 procent van het Nederlands bedrijfsleven aan niet in staat te zijn signalen vanuit de beschikbare informatiestromen in de juiste context te plaatsen.

Verschil tussen denken en doen
Peter Schollmann, algemeen directeur Securitas Nederland, zegt hierover: “Wat opvalt uit het onderzoek, is dat er een verschil is tussen denken en doen, er is een kloof tussen visie en praktijk. Securitas wil deze dichten en het bedrijfsleven activeren om organisaties klaar te maken voor een veilige toekomst. Het Nieuwe Beveiligen rekent af met klassieke strategieën gericht op repressie. Maatregelen worden niet langer genomen op basis van risico’s, maar op signalen van afwijkend gedrag en realtime-data.”

Deel dit artikel via:

Vlog 4

Premium partners

Videoguard

Seagate

Suricat

Wordt een partner