België mag met elke particuliere camera meekijken

In België is een wet van kracht geworden, die de politie de bevoegdheid geeft om gebruik te maken van elke particuliere bewakingscamera. Doel van deze vergaande maatregel is het beter kunnen bestrijden van criminaliteit en terreur.

De politie kon al beelden vorderen om meer over een misdrijf te weten te komen, maar met de nieuwe wet kan zij ook live meekijken met beelden die door particuliere camera’s worden geregistreerd. In Nederland kan dat overigens ook, maar dan gaat het initiatief uit van de beheerder van de camera en niet van de politie.
De Belgische premier Charles Michel wil de politie ‘extra oren en ogen’ geven om de veiligheid te verhogen. Daarbij is het vooralsnog niet de bedoeling dat permanent wordt meegekeken. Ook is de politie niet in elke camera geïnteresseerd. Het gaat om camera’s die bijzondere veiligheidsrisico’s kunnen observeren, zoals een plein waar een drukbezocht festival plaatsvindt. De Belgische politie maakt al jaren gebruik van deze mogelijkheid, maar moest tot nu toe altijd toestemming krijgen van de beheerder van de betreffende camera. Door de wetswijziging hoeft dat niet meer. In Nederland is er voorlopig geen behoefte aan een dergelijke vergaande vorm van publiek-private ‘samenwerking’. De politie kan wel particuliere beelden van een misdrijf of bijvoorbeeld een vluchtende verdachte vorderen, maar daarvoor is een bevel van de Officier van Justitie vereist.

Gedeeld

Geef een antwoord