Beveiliging nieuws

Onze partners

2N

Trigion

Seris

GFT

CDVI

Avigilon Alta

Sequrix

Traka ASSA ABLOY

VVNL

Alarm Meldnet

SMC Alarmcentrale

MPL

NIBHV

Uniview

Oribi ID Solutions

EAL

Secusoft

Dahua

Add Secure

VEB

Nimo Drone Security

IDIS

Nimo Dog Security

Advancis

OSEC

Genetec

JMB Groep

ASSA ABLOY

Dero Security Products

Brivo

SOBA

VAIBS

Masset Solutions

ADI

Milestone

HD Security

Top Security

VBN

Lobeco

20face

Nenova

SmartSD

RoSecure

Eizo

BHVcertificaat.online

CSL

DZ Technologies

ARAS

Bosch Security Systems

VideoGuard

Alphatronics

G4S

Hikvision

NetworxConnect

Service Centrale Nederland

Paraat

Koninklijke Oosterberg

Multiwacht

Bydemes

Ajax Systems

Securitas

Kiwa

Explicate

Seagate

Optex

Crown Security Services

Paxton

Connect Security

Regio Control Veldt

ASIS

CardAccess

Unii

Eagle Eye Networks

HID

Centurion

Gold-IP

PG Security Systems

De Beveiligingsjurist

Hanwha Vision Europe

Akuvox

SmartCell

i-Pro

België neemt vernieuwde beveiligingswet aan

30 november 2016
Redactie
05:44

De hervormde wet op de private veiligheid zal in België de werkdruk voor de politie verminderen. Dat verklaarde minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon tijdens de presentatie van de nieuwe regels voor particuliere beveiligingsorganisaties.

Een belangrijke verandering is dat particuliere beveiligers nu ook mogen fouilleren, waarmee een ‘grijze zone’ in de wetgeving is opgelost, aldus Jambon. “Dankzij de vernieuwde wet kunnen we met de bestaande politiecapaciteit meer veiligheid bieden. Het gaat niet alleen om fouilleren. De Beroepsvereniging voor Bewakingsondernemingen (BVBO) kondigt aan dat de taken van de particuliere beveiligingsorganisaties ‘gevoelig’ worden uitgebreid. Ze zullen sweepings kunnen uitvoeren op wapens, explosieven en gevaarlijke voorwerpen. Fouilleren wordt toegestaan op niet-publieke plaatsen. Verder mogen particuliere beveiligers wapens dragen, wanneer zij worden ingezet op militaire domeinen en enkele ambassades. Daarvoor moet de regering wel elke keer goedkeuring voor geven.

Opleidingsniveau
Ook nieuw is dat de gemeenteraad van steden de bevoegdheid krijgt om tijdelijk particuliere beveiligers in te zetten om een bepaald deel van de publieke ruimte, zoals een winkelstraat, te beveiligen. Dit stelt eisen aan het opleidingsniveau, waardoor de wet nu ook voorziet in eisen voor opleidingsinstellingen. Verder wordt strenger gekeken naar het verleden van beveiligers. Wie een correctionele veroordeling heeft gehad, komt niet langer voor een baan in de beveiliging in aanmerking.
In België gold een ‘afkoelingsperiode’ voor militairen en politieagenten. Die mochten niet eerder dan na vijf jaar na hun vertrek voor een particulier beveiligingsbedrijf gaan werken. Die maatregel is afgeschaft, behalve voor functionarissen met functies op het gebied van staatsveiligheid. Die moeten nog drie jaar wachten, voordat zij bij een beveiligingsbedrijf in dienst treden.
Voor stagiairs komt er een tijdelijk legitimatiebewijs. Andere veranderingen hebben betrekking op toestemming om mobiele camera’s en drones te gebruiken en gedetineerden te transporteren. Het uitvoeren van arrestaties en het beoordelen van camerabeelden blijft voorbehouden aan de overheid. Dat geldt ook voor het bewaken van gedetineerden.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Seagate

Videoguard

MPL

Suricat

Wordt een partner