Beveiligers in burger tegen winkeldieven Den Bosch

Met toestemming van de politie zetten winkeliers in ‘s-Hertogenbosch de komende periode een speciaal team in tegen winkeldieven en zakkenrollers in de binnenstad. Het gaat om beveiligers van Trigion, die hun geüniformeerde collega’s komen versterken.

Volgens ondernemersvereniging Hartje ‘s-Hertogenbosch is de drukbezochte binnenstad interessant voor criminelen om als werkgebied te gebruiken. Tijdens evenementen, koopavonden en koopzondagen wordt dat nog erger, om maar te zwijgen van de komende feestdagen. Om de winkelende bezoekers en de ondernemers een veiliger gevoel te geven heeft de politie, in samenspraak met de ondernemersvereniging, afspraken gemaakt ten aanzien van de inzet van extra beveiliging in burger in de binnenstad.

Erg scherp
Omdat de dadergroepen vaak erg scherp zijn op de aanwezigheid van opvallende politie en beveiligers is de pakkans vaak laag, zo concludeert de vereniging. Om niet alleen een veiliger winkelgebied te creëren, maar ook de pakkans te vergroten, zal er tijdens de extra koopmomenten in de binnenstad een extra beveiligingsteam worden ingezet, dat niet als zodanig herkenbaar is. De inzet van dit team in burgerkleding heeft een tijdelijk karakter, maar als de meerwaarde zich heeft bewezen, is het de bedoeling deze vorm van beveiliging structureel in te gaan zetten. Het project is er dus om het toezicht in de binnenstad van ’s-Hertogenbosch te reguleren en de pakkans van criminelen in de kleine criminaliteit, waaronder winkeldiefstal, overlast, vernielingen, zakkenrollerij enzovoorts, te vergroten.

Speciale smartphone-app
Trigion heeft voor het winkelgebied in het centrum van ‘s-Hertogenbosch ook een app geïntroduceerd, waarmee ondernemers de beveiligers kunnen alarmeren als zij iemand van winkeldiefstal of zakkenrollen verdenken. Die app wordt al een aantal jaren tot grote tevredenheid door enkele tientallen bedrijven gebruikt. Ook wordt gewerkt met een collectieve winkelontzegging voor dieven die meerdere keren zijn betrapt. Deze kunnen nu direct worden aangehouden, wanneer zij een winkel in gaan. Er staan al tientallen veelplegers op de ‘zwarte lijst’ van de winkeliers.

Gedeeld

Geef een reactie